Itä-Suomen yliopiston uusi erikoisvarusteltu laboratorio turvaa kotimaista rokotetuotantoa
22.06.2021Kuopioon tehdään kansallisesti ainutlaatuinen toimintaympäristö, jossa voidaan käsitellä korkealla vaaraluokituksella olevia biologisia tekijöitä, kuten koronaviruksia.
Itä-Suomen yliopiston tiloihin rakennettava BSL3-laboratorio on erittäin tehokkaan eristystason laboratorio, jossa voidaan käsitellä suurta vaaraa ihmisille, eläimille, ympäristölle tai yhteiskunnalle aiheuttavia biologisia tekijöitä. Myös koronaviruksen käsittely vaatii BSL3-tason laboratorion.
Yliopistotutkija Petri Mäkisen mukaan uusi toimintaympäristö tukee kansallisen rokotetuotannon vahvistamista. Sitä voidaan käyttää uusiin tekniikoihin perustuvien rokotteiden prekliinisessä kehitystyössä ja testauksessa ja vastata nopeasti mahdollisiin uusiin pandemioihin.
Mäkinen kertoo, että Covid-19-pandemian myötä uudet geeni- ja RNA-rokotteet ovat tehneet läpimurron nopeasti sovellettavan valmistustekniikkansa ansiosta.
– Uudet rokotekehitystekniikat mahdollistavat nopean reagoinnin uusiin koronavirusmuunnoksiin tai kokonaan uusiin pandemioihin. Muuntuneet koronavirukset voivat kuitenkin ohittaa rokotesuojan ja aiheuttaa uusia tautiaaltoja. Koronarokotteita joudutaankin päivittämään säännöllisesti, hän sanoo.
Mäkinen uskoo investoinnin luovan Kuopion alueelle huomattavia kasvumahdollisuuksia. Toimintaympäristö palvelee Kuopion seudun yritysten, Kuopion yliopistollisen sairaalan, Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden ja välillisesti myös Kuopio Health -ekosysteemin lisäksi muitakin yliopistoja ja tutkimuslaitoksia kansallisesti ja kansainvälisesti.
Pohjois-Savon liitto rahoittaa hanketta noin 650 000 eurolla Euroopan aluekehitysrahastosta.
Kuva: Adobe Stock
Lisätietoja antavat:
Petri Mäkinen, yliopistotutkija, Itä-Suomen yliopisto
p. 040 3553683, petri.makinen(at)uef.fi
Seppo Kääriäinen, maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja
p. 050511 3086