Viestintämateriaalit

Pohjois-Savon tunnus, joka muodostuu vaakunasta ja nimilogosta

Pohjois-Savon liiton visuaalinen identiteetti rakentuu Savon historiallisen vaakunan ympärille. Sen avulla rakennetaan yhtenäistä ja tunnistettavaa kuvaa liitosta maakunnan yhteisen tahdon ja verkostojen rakentajana.

Heraldinen selitys

Mustalla kilvellä palkittainen viritetty käsijousi. Kaikki kultaa paitsi jousen jänne, nuolen kärki ja sulitettu pyrstö hopeaa. Kilven päällä on kreivikunnan arvokruunu, jossa näkyy kahdeksan helmeä kruununkehällä ja kolme helmeä sen yläpuolella, yksi keskellä ja yksi kummankin uloimman näkyvissä olevan helmen päällä.

Savon vaakunan historia 1560-luvulta alkaen

Suomen yhdeksän historiallista maakuntaa ovat Ahvenanmaa, Häme, Karjala, Lappi, Pohjanmaa, Satakunta, Savo, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Savon historiallisen maakunnan vaakunan ulkoasu ja selitys vahvistettiin sisäasiaministeriön toimesta vuonna 1962 heraldikko Ahti Hammarin uudelleen piirtämän mallin pohjalta. Nykyisin käytössä olevan vaakunan on piirtänyt uudelleen Hammarin mallin pohjalta Jari Sihvonen.

Ensi kerran Savon vaakuna esiintyi kuningas Kustaa Vaasan hautajaisissa Tukholmassa vuonna 1560. Savon vaakunalippu kuului silloin niiden 24 eri maakunnan vaakunalippujen joukkoon, joita kannettiin kuninkaan ruumissaattueessa. 

Ensimmäinen kuvallinen esitys Savon vaakunasta tunnetaan melkein sen syntyajoilta. 1930-luvulla Pariisin kansalliskirjastosta löytyi värillinen, vuodelta 1562 peräisin olevan käsikirjoitus, joka sisältää kaikkien Ruotsin valtakunnan maakuntien vaakunat. Niiden joukossa oli myös Savon vaakuna.

Ladattava tunnus

Netti- ja näyttökäyttöön soveltuva tunnus RGB (png)
Netti- ja näyttökäyttöön soveltuva tunnus RGB (pdf)
Painokäyttöön soveltuva tunnus CMYK (pdf)

Tietoa.Taitoa.Tekoja.

Jari Sihvonen |Viestintäasiantuntija
+358447142653 jari.sihvonen@pohjois-savo.fi