Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Herokuva

Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Tarinamme

Maakunnan yhteisen tahdon ja verkostojen rakentaja

Pohjois-Savon liitto on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat kaikki maakunnan kunnat (19). Päätehtäviämme ovat aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus. Vastuualueisiimme kuuluvat aluekehityksen ja -rahoituksen, maakuntakaavoituksen sekä liikennejärjestelmäsuunnittelun viranomais- ja kehittämistehtävät.

Tietoa meistä

JTF-tukea vihreän siirtymän hankkeille

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF tarjoaa mahdollisuuden tehdä vihreästä siirtymästä vihreän kiihdytyksen, jolla on positiivinen vaikutus aluetalouteen. Rahastosta tuetaan uusien työpaikkojen ja liiketoimintamahdollisuuksien sekä vihreän teknologian ratkaisujen kehittämistä varsinkin maaseutualueillamme. JTF-haut ovat auki.

Tutustu rahoitusmahdollisuuksiin

Uusimmat uutiset ja tiedotteet

Uutiskuva

Hallituksen kaupunkiallianssia on täydennettävä sisämaan kasvukeskuksilla

19.09.2023 | Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen maakuntien liitot esittävät yhteisessä kannanotossaan, että suurten kaupunkien strategisen allianssin vaikuttavuutta lisättäisiin merkittävästi ottamalla siihen heti alusta alkaen mukaan Jyväskylä, Kuopio ja Lahti.

Uutiskuva

Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon liiton kannanotto: Pelastusopiston rahoitusta lisättävä

19.09.2023 | Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto pitävät erittäin tärkeänä sitä, että sisäministeriön alaisen Pelastusopiston toimintaedellytykset ja koulutuksen laajentamismahdollisuudet turvataan sekä toimintaa kehitetään ja vahvistetaan Kuopiossa.

Uutiskuva

Kokonaisturvallisuuden hanke käynnistyy marraskuussa

08.09.2023 | Pohjois-Savon liitto hakee projektipäällikköä ja hankeassistenttia Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri -hankkeeseen. Kolmivuotisen hankkeen taustalla on Itäisen Suomen visiossa esiin nostettu kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen perustaminen. 

Uutiskuva

AKKE–määrärahaa haettavana alueellista TKI-toimintaa edistäviin kehittämishankkeisiin

30.08.2023 | Pohjois-Savon liitto avaa haettavaksi 450 000 euroa AKKE-määrärahaa kehittämishankkeille, joilla edistetään alueellista TKI-toimintaa. Tukea voidaan myöntää kuntien kehitysyhtiöille ja muille yrityksiä kehittäville organisaatioille.

Uutiskuva

Itä-Suomi tahtoo pitää kiinni kansainvälisistä osaajista

22.08.2023 | Kuuden oppilaitoksen uusi Talent Hub Eastern Finland -yhteishanke tähtää Itä-Suomeen saapuneiden kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen edistämiseen sekä itäsuomalaisten työnantajien tukemiseen kansainvälisen työvoiman löytämisessä ja palkkaamisessa.

Uutiskuva

Savolainen sanavalmius -palkinto Viivi Korhoselle

15.08.2023 | Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinnon sai tänä vuonna laulaja-lauluntekijä Viivi Korhonen. Hänellä on ilmiömäinen kyky välittää vahvoja tunteita ja kääntää omakohtaisetkin tunnot erityisesti nuoria puhuttelevaksi ja lohduttavaksi musiikiksi.

Kokoukset ja tapahtumat

Kuukauden teko

Pohjois-Savon Vuoden Kylä on valittu jo 37 kertaa. Valinnan tekevät Pohjois-Savon Kylät ry ja Pohjois-Savon liitto. Palkittava kylä saa palkinnoksi Kuikka-viirin, kunniakirjan ja 1000 euron palkintorahan. Maakunnallisen kilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun vuonna 2024. Tänä vuonna Pohjois-Savon Vuoden Kylä on Kerkonkoski, joka on omalaatuinen pieni kylä Rautalammilla – kylä keskellä ei mittään. Julkaistu 13.6.2023

visitkerkonkoski.fi

Iisalmi

Suomen ihmeellisin kaupunki on Iisalmi. Kansainvälisesti tunnettu, helposti saavutettava, rohkeasti kehittyvä ja vetovoimainen seutukaupunki, joka tarjoaa loistavat asumisen ja yrittämisen olosuhteet sekä toimivat seudulliset palvelut. Emme odota ihmeitä. Teemme niitä.

iisalmi.fi

248 400 asukasta – 19 kuntaa

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki Kuopio on yksi vetovoimaisimmista kaupungeista niin yritysten, työpaikkojen, opiskelun kuin väestönkasvun osalta. Varkaus on isojen kansainvälisten yritysten teknologiakaupunki. Siilinjärveltä noustaan lentoon, ja Iisalmen seudulla tehdään ihmeitä. And oh my Suonenjoki, Strawberry Fields Forever! Upea maakuntamme on toden totta täynnä ylpeyden aiheita. Videoiden avulla pääset tutustumaan niihin paremmin. Klikkaa nimeä ja katso!

Vaikuttaminen ja yhteistyö

Viitoskäytävä – kaikki ja enemmänkin

Viitoskäytävä on uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke, joka lisää koko Suomen hyvinvointia. 900 kilometriä pitkä käytävä Etelä-Savosta Itä-Lappiiin yhdistää eri aluekehitystoimijat. Se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat muodostaen laajan ja sitoutuneen kumppanuusverkoston.

Lue lisää

Itä- ja Pohjois-Suomi nojaa vahvuuksiinsa

Itä- ja Pohjois-Suomen alueen maakunnilla (IP-alue) on pitkät perinteet yhteistyölle. Yhteistyön ytimen muodostaa älykäs erikoistuminen, johon perustavat valinnat tukevat maakuntien kasvualoja. Tarkoituksena on kehittää uusia käytänteitä, joiden avulla yritykset voivat hyödyntää koko IP-alueen osaamista ja monipuolista innovaatioalustojen verkostoa.

Lue lisää

Kulttuuri kuulolla

Kulttuuritoiminnan alueellista kehittämistehtävää on toteutettu verkostoyhteistyönä Pohjois-Savon kuntien kanssa. Tavoitteena on parantaa kuntien asukkaiden kulttuurin saatavuutta, saavutettavuutta ja kulttuurista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikissa väestöryhmissä.

Lue lisää

Itärata yhdistää puoli Suomea

Itärata Oy:n tehtävänä on suunnitella nopea raideyhteys pääkaupunkiseudulta Porvoon kautta Kouvolaan sekä mahdollistaa nykyistä suoremmat ja nopeammat yhteydet itäiseen Suomeen. Itärata palvelee noin kahta miljoonaa asukasta seitsemän maakunnan alueella.

Lue lisää

Pohjois-Savo tilastoi ja ennakoi

foreSavo on tilasto- ja ennakointisivustomme, joka tarjoaa tietoa maakunnan tulevaisuuden näkymistä ja ajantasaisia tilastoja maakunnan kehityksestä. Tilastotietoja kootaan väestökehityksestä, koulutuksesta, työllisyydestä, elinkeinoelämän kehityksestä ja alue- ja kuntataloudesta.

foresavo.fi