Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Herokuva

Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Tarinamme

Maakunnan yhteisen tahdon ja verkostojen rakentaja

Pohjois-Savon liitto on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat kaikki maakunnan kunnat (19). Päätehtäviämme ovat aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus. Vastuualueisiimme kuuluvat aluekehityksen ja -rahoituksen, maakuntakaavoituksen sekä liikennejärjestelmäsuunnittelun viranomais- ja kehittämistehtävät.

Tietoa meistä

Rahoitusta ilmastokestäviin tekoihin

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF tarjoaa mahdollisuuden tehdä vihreästä siirtymästä vihreän kiihdytyksen, jolla on positiivinen vaikutus aluetalouteen. Rahastosta tuetaan uusien työpaikkojen ja liiketoimintamahdollisuuksien sekä vihreän teknologian ratkaisujen kehittämistä varsinkin maaseutualueillamme. Ensimmäiset JTF-rahoitushaut käynnistyvät kevään 2023 aikana.

Pohjois-Savon JTF-suunnitelma

Haku on avoinna

Hankehaku Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman EAKR-hankkeille (Euroopan aluekehitysrahasto) on auki. Haettavana on yhteensä 7,7 miljoonaa euroa, jota voidaan myöntää toimintalinjojen 1 (Innovatiivinen Suomi) ja 3 (Saavutettavampi Suomi) mukaiseen kehittämiseen. Haku on avoinna 3.3.–5.5.2023.

Lue lisää

Uusimmat uutiset ja tiedotteet

Uutiskuva

Tekoälystä etsitään ratkaisua teollisuuden tuottavuuteen

21.03.2023 | Autonomisten koneiden kehittäminen raskaiden työkoneiden alalle on haastavaa. Savonian ja Ylä-Savon ammattiopiston yhteisessä EU-hankkeessa aletaan etsiä liikkuviin työkoneisiin soveltuvia tekoälyratkaisuja.

Uutiskuva

EAKR- ja ESR+ -hankehakemuksia koskevia tukipäätöksiä voidaan tehdä EURA 2021 -järjestelmässä

20.03.2023 | ELY-keskukset, maakuntien liitot ja Ruokavirasto voivat tehdä EAKR-yrityksen kehittämisavustusta ja yrityksen toimintaympäristön kehittämisavustusta koskevien tukipäätösten lisäksi nyt myös muita EAKR- ja ESR+ -hankehakemuksia koskevia tukipäätöksiä.

Uutiskuva

Pelastetaan järvilohi -kampanja nostaa esiin järvilohen hätätilan

15.03.2023 | Saimaalla ja Pielisellä elävä äärimmäisen uhanalainen järvilohi on todellisessa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Viimeisimmän viiden vuosikymmenen aikana järvilohikanta on ollut täysin riippuvainen viljelystä ja istutuksista.

Uutiskuva

Miia Eskelinen-Fingerroos jäseneksi paikallispäättäjien EU-verkostoon

13.03.2023 | Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -hankkeella luodaan eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on viestiä EU:hun liittyvistä asioista EU:n ja paikallisen hallintotason muodostaman uudenlaisen kumppanuuden kautta.

Uutiskuva

Itäisen Suomen liikennehankkeita tulee jouduttaa koko maan huoltovarmuuden varmistamiseksi

03.03.2023 | Perusväylänpidon rahoitus on nostettava pysyvästi tasolle, joka mahdollistaa korjausvelan vähentämisen myös elinkeinoelämän kuljetuksille ja matkailuliikenteelle tärkeillä pääväylien ulkopuolisilla maanteillä ja rautateillä.

Uutiskuva

EU-rahoitus ja liikenneinfra painottuvat Itä- ja Pohjois-Suomen hallitusohjelmatavoitteissa

28.02.2023 | Iso yhteinen tulevaisuudenkuva on kytkeä Itä- ja Pohjois-Suomi järeillä infrainvestoinneilla Perämeren kaaren kautta Norjan rannikolle ja Narvikiin. Tällä varmistetaan Itämeri-riippumaton vienti- ja tuontiyhteys. Tämä edellyttää myös kotimaassa investointeja.

Kokoukset ja tapahtumat

Kuukauden teko

Rautavaaralla sijaitseva Tiilikkajärven kansallispuisto on suomalaisten mielestä Vuoden Retkipaikka 2023! Erämaaunelma on hieno yhdistelmä helppoa retkeilyä ja erämaisuutta, pohjoista ja itää sekä metsiä, järviä, soita ja paratiisimaista hiekkarantaa. Toiseksi äänestyksessä sijoittui Pohjois-Karjalan kruununjalokivi Koli ja kolmanneksi Kanta-Hämeessä sijaitseva Komion luonnonsuojelualue. Julkaistu 6.3.2023

Lue lisää

Iisalmi

Suomen ihmeellisin kaupunki on Iisalmi. Kansainvälisesti tunnettu, helposti saavutettava, rohkeasti kehittyvä ja vetovoimainen seutukaupunki, joka tarjoaa loistavat asumisen ja yrittämisen olosuhteet sekä toimivat seudulliset palvelut. Emme odota ihmeitä. Teemme niitä.

iisalmi.fi

248 400 asukasta – 19 kuntaa

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki Kuopio on yksi vetovoimaisimmista kaupungeista niin yritysten, työpaikkojen, opiskelun kuin väestönkasvun osalta. Varkaus on isojen kansainvälisten yritysten teknologiakaupunki. Siilinjärveltä noustaan lentoon, ja Iisalmen seudulla tehdään ihmeitä. And oh my Suonenjoki, Strawberry Fields Forever! Upea maakuntamme on toden totta täynnä ylpeyden aiheita. Videoiden avulla pääset tutustumaan niihin paremmin. Klikkaa nimeä ja katso!

Vaikuttaminen ja yhteistyö

Viitoskäytävä – kaikki ja enemmänkin

Viitoskäytävä on uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke, joka lisää koko Suomen hyvinvointia. 900 kilometriä pitkä käytävä Etelä-Savosta Itä-Lappiiin yhdistää eri aluekehitystoimijat. Se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat muodostaen laajan ja sitoutuneen kumppanuusverkoston.

Lue lisää

Itärata yhdistää pääkaupunkiseudun ja itäisen Suomen

Itärata parantaa Suomen kilpailukykyä, turvallisuutta ja huoltovarmuutta muuttuvassa geopoliittisessa tilanteessa. Itärata yhdistää pääkaupunkiseudun ja itäisen Suomen sekä tukee näin koko Suomen elinkeinoelämän moninaisuutta ja yhdyskuntarakenteen kehittymistä.

Lue lisää

Pohjois-Savo tilastoi ja ennakoi

foreSavo on tilasto- ja ennakointisivustomme, joka tarjoaa tietoa maakunnan tulevaisuuden näkymistä ja ajantasaisia tilastoja maakunnan kehityksestä. Tilastotietoja kootaan väestökehityksestä, koulutuksesta, työllisyydestä, elinkeinoelämän kehityksestä ja alue- ja kuntataloudesta.

foresavo.fi