Musiikkimatka bluesin sydämeen ja savolaiseen sielunmaisemaan

27.06.2024


Erja Lyytinen ja Antti Rissanen esiintyivät Kuopion kaupunginorkesterin kanssa Ruikonperän Sinfoniassa 15. elokuuta 2023. Kuva: Wille Markkanen

Suomen blueskuningattareksi tituleerattu kitaristi Erja Lyytinen ja Kuopion kaupunginorkesteri yhdistävät voimansa elokuussa Musiikkikeskuksessa nähtävässä Blues Diamonds and Novels from Savo -konsertissa.

Elokuun 15. päivänä vietettävän Pohjois-Savon maakuntapäivän konsertin nimen inspiraationa ovat Lyytisen syvät yhteydet kuopiolaisiin juuriinsa. Nimi on myös kunnianosoitus Savon rikkaalle kulttuuriperinnölle, jossa tarinat ja perinteet heräävät eloon musiikin kautta.

Englanninkielinen nimi tekee samalla kunniaa kansainvälisesti palkitulle kitaristille. Lyytinen tunnetaan yhtenä maailman parhaista blueskitaristeista. Vuonna 2020 hänet valittiin Total Guitar -lehden äänestyksessä maailman toiseksi parhaaksi kitaristiksi. Vuonna 2022 hänen Bad Seed -kappaleensa nousi Guitar World -lehden lukijaäänestyksessä maailman kymmenen parhaan kitarasoolon joukkoon. Bad Seed oli Classic Rock -lehden äänestyksessä ehdolla myös vuoden 2022 parhaaksi rock-biisiksi.

Konsertissa kuultavat kapellimestari Antti Rissasen tekemät sovitukset nostavat Lyytisen musiikin seuraavalle tasolle ja luovat kokonaiselämyksen, joka jää elämään yleisön mielissä pitkään viimeisen nuotin jälkeen.

Rissanen kertoo valjastaneensa räätälintyönä sinfoniaorkesterin kaikki voimavarat Lyytisen raikkaan musiikin käyttöön. Se sisältää elementtejä useammastakin musiikkityylistä. 

– Minä kuulen siinä rhythm'n bluesia, rockia, heviä, jazzia, bluesia ja poppia. Kaiken kokoavana voimana on valovoimainen Erja sekä säveltäjänä että laulaja-kitaristina. Konsertin kokonaiskuva tulee olemaan uniikki ja todella hänen näköisensä, hän sanoo.

Blues Diamonds and Novels from Savo -konsertti on hautunut Rissasen mielessä jo pitkään.

– Pitkäaikainen haaveeni toteutuu tämän konsertin myötä. Olen tehnyt Erjan kanssa töitä yli 20 vuotta. Vihdoin pääsemme esittämään hänen maailmanluokan musiikkiaan taidemusiikin suurimmalla kokoonpanolla eli sinfoniaorkesterilla, ja vieläpä hänen kotikaupungissaan.

– Kapellimestarina yritän saada orkesterista irti mahdollisimman tyylin mukaista ja ekstroverttiä soittoa ja tulkintaa. Uskon, että tuloksena on syntynyt jotain hyvin ainutlaatuista. 

Konsertin järjestävät yhteistyössä Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki ja Savon Sanomat. Liput (35 €) ovat saatavilla Lippu.fi-verkkokaupasta. Lipunmyynti on hyvässä vauhdissa.

– Savolaiseen mielenmaisemaan kuuluu yllätyksellisyys. Niitäkin on luvassa, vihjaa konsertin tuottajana toimiva Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta.

Osta lippuja