Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo yhdistävät voimansa tekniikan koulutuksen kehittämisessä

03.11.2023

Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ovat myöntäneet 1,3 miljoonan euron rahoituksen kahdelle Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutuksen hankkeelle. Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteinen hankekokonaisuus vahvistaa tekniikan alan yliopistotasoista koulutusta Itä-Suomessa. Samalla lisätään yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa.

Teknologiateollisuuden alalla tarvitaan tulevan vuosikymmenen aikana kymmeniätuhansia korkeakoulutettuja osaajia. Itä-Suomessa kasvaneeseen tarpeeseen vastaavat erityisesti syksyllä 2023 alkavat omaleimaiset tekniikan alan koulutukset, jotka kouluttavat Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon uusia osaajia elinkeinoelämän tarpeisiin. Itä-Suomen yliopistossa on aloittanut tänä syksynä noin 200 tekniikan alan opiskelijaa.

– Diplomi-insinöörien koulutuksen tavoitteena on kouluttaa lisää uusia tekniikan alan osaajia, jotka myös työllistyvät Itä-Suomen alueelle, toteaa varadekaani Markku Hauta-Kasari Itä-Suomen yliopistosta.

– Muutamme luonnontieteen koulutusta vastaamaan paremmin elinkeinoelämän vaateita. Näitä toimia ovat esimerkiksi harjoittelut ja kesätyöpaikat entistä varhaisemmassa vaiheessa opintoja, yritysvierailut sekä yritysten edustajien vierailut kursseilla.

Nyt alkavan hankkeen tavoitteena on paitsi kehittää työelämäyhteistyötä alueen elinkeinoelämän kanssa, luoda myös kestävä pohja naisten innostamiseksi tekniikan alan opintoihin. Samalla luodaan polkuja ammattikorkeakoulujen kanssa DI-ohjelmiin hakeutumiselle. Hankkeen aikana tehdään jo tekniikan alan kandidaatin tutkielmia, ja ensimmäiset englanninkielisten tekniikan ohjelmien DI-tutkinnot valmistuvat.

– Tavoitteena on myös tukea kansainvälisten osaajien jäämistä Itä-Suomen alueelle, yhteistyössä opiskelijajärjestöjen kanssa, Hauta-Kasari toteaa.

Koulutuksen tarvittavia laboratorioita ja laitteistoja kehitetään

Uuteen hankkeeseen liittyy myös koulutusinfran kehittämistä tekniikan alan soveltavia ja syventäviä kursseja varten. Projektitöiden ja ryhmätöiden tekeminen laboratorioissa vaatii uutta laitteistoa. Hanketta toteutetaan yhtä aikaa Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Toimenpiteet hyödyttävät molempien maakuntien yritystoimintaa ja alueiden kehittymistä.

– Hankkeiden ja tekniikan koulutuksen avulla huolehditaan alueen yritysten tarvitseman työvoiman saatavuudesta ja koulutuksen korkeatasoisesta laadusta. Vahvistamme samalla maakunnan veto- ja pitovoimaa kiinnittämällä tekniikan alan opiskelijat tiiviimmin maakuntaan ja sen yrityksiin. Samalla varmistetaan, että alueella tulee riittämään tekniikan osaajia tulevaisuudessa yritysten kasvun ja kansainvälistymisen turvaamiseksi. Edistämme myös työvoiman ja työn kohtaantoa, Hauta-Kasari lisää.

– Abloyn kilpailukyky globaaleilla markkinoilla perustuu vahvasti Joensuussa olevan henkilöstön osaamiseen ja sitoutumiseen. Meille on erittäin tärkeää, että alueen oppilaitokset, UEF etunenässä, kykenevät uudistumaan ja laajentamaan tekniikan alan koulutusta ja tutkimusta, Abloy Oy:n henkilöstöjohtaja Petri Lempiäinen toteaa.

Rahoitusta saavat seuraavat hankkeet:
Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutus (UEFDI)
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, tukiosuus 621 366 €
Pohjois-Savon liitto, tukiosuus 424 771 €
EAKR-rahoituspäätös

Itä-Suomen yliopiston tekniikan koulutuksen infrastruktuurin kehittäminen
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, tukiosuus 161 000 €
Pohjois-Savon liitto, tukiosuus 126 000 €
EAKR-rahoituspäätös

Hankekokonaisuuden EU-tukiosuus on yhteensä 1,3 miljoonaa euroa Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta.

Lisätietoja:
Markku Hauta-Kasari, varadekaani, luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Itä-Suomen yliopisto
p. 050 405 6231, markku.hauta-kasari@uef.fi