FinVector rakentaa uuden viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden tuotantoyksikön Kuopioon

19.05.2022

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kolmas vas.) osallistui uuden tuotantoyksikön peruskiven muuraukseen yhdessä Suomen ulkoministeriön terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettilään Päivi Sillanaukeen (vas.), Sveitsin suurlähettilään Anja Zobrist Rentenaarin, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Aleksi Eskelisen, Itä-Suomen yliopiston rehtorin Jukka Mönkkösen ja Ferring Ventures SA:n ja FinVector Oy:n hallitusten puheenjohtajan Jean-Frédéric Paulsenin kanssa.

Uusi tuotantoyksikkö on yksi FinVectorin vision mahdollistavista avaintekijöistä. Yhtiön tavoitteena on olla tulevaisuudessa yksi maailman suurimmista viruspohjaisten geeniterapialääkkeiden ja edistyksellisimmän virtsarakon syöpään tarkoitetun täsmälääkkeen valmistajista.

– Investointi on viimeisin osa pitkän aikavälin sitoutumistamme geeni- ja soluterapiapohjaisten lääkkeiden kehitykseen ja valmistukseen Suomessa. Arvostamme pitkäjänteistä yhteistyötämme suomalaisen terveysalan tutkimus- ja innovaatioekosysteemin kanssa. Samalla näemme läheisen yhteistyömme jatkuvan potilaille kehitettävissä edistyksellisissä geeni- ja soluterapiaratkaisuissa, Ferring Ventures SA:n ja FinVector Oy:n hallitusten puheenjohtaja Jean-Frédéric Paulsen sanoi.

Rakenteilla olevan yksikön aloittaessa toimintansa se keskittyy ensisijaisesti virtsarakon syöpään tarkoitetun uuden viruspohjaisen geeniterapialääkkeen valmistukseen.

– Tavoitteemme on jatkossakin olla edelläkävijä uusien täsmälääkkeiden kehittäjänä ja valmistajana. Tuleva huippuluokan tuotantoyksikkömme on avainasemassa, kun kehitämme entistä tehokkaampia lääkkeitä vakavasti sairaille potilaille, FinVector Oy:n toimitusjohtaja Tal Levy totesi.

– Suunnittelemme palkkaavamme uuteen yksikköön eri tehtäviin noin 200 huippuosaaja Suomesta ja ulkomailta tulevien vuosien aikana, ja näin lähes kaksinkertaistamme nykyisen henkilöstömäärämme, Levy jatkoi.

FinVectorin henkilöstö on kasvanut merkittävästi viimeisen neljän vuoden aikana Kuopiossa. Yhtiössä työskentelee tällä hetkellä noin 290 henkilöä, jotka edustavat noin 30 eri kansallisuutta.

Uusi tuotantoyksikkö rakennetaan Kuopion Savilahteen lähelle FinVectorin nykyisiä toimitiloja. Rakennussuunnitelmassa on myös varaus tuotannon lisäkapasiteetin kasvattamiselle tulevaisuudessa.

– FinVector Oy:n investointipäätös on Kuopion kaupungille merkittävä ja tervetullut. Korkeaan osaamiseen vahvasti panostavan yhtiön investointi vahvistaa edelleen Kuopion Savilahden osaamis- ja tutkimusintensiivistä terveysalan ekosysteemiä. Kasvavana yliopistokaupunkina Kuopio tarjoaa erinomaisen toimintaympäristön FinVectorille ja sen kansainväliselle henkilöstölle, totesi Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen.

Uuden nelikerroksisen 24 000 neliömetrin kokoisen tuotantoyksikön arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 aikana. Tuotannon lisäksi uudessa rakennuksessa on varasto-, laboratorio- ja toimistotiloja. Rakennuksessa käytetään uusiutuvia energiaratkaisuja, kuten maalämpö- ja aurinkoenergiaa. Lisäksi FinVector hakee uudelle yksikölleen rakentamisen kestävän kehityksen LEED-ympäristösertifikaattia.

FinVector Oy on maailman johtava viruspohjaisten geeniterapiatuotteiden tutkimus- ja tuotekehittäjä sekä valmistaja perustuen hyviin tuotantotapoihin (GMP). FinVector on kehittänyt useita geeniterapiatuotteita ja valmistustekniikoita Kuopiossa sijaitsevissa, huippuluokan täysin lisensoiduissa GMP-tuotantolaitoksissa. FinVectorilla on FIMEA/EMA:n lupa geeniterapiatuotteiden tuotantoon sekä kliinisiin että kaupallisiin toimituksiin. www.finvector.com.

Ferring Ventures on sijoitus- ja kehitysomistajayhtiö, joka tukee uraauurtavien innovatiivisten teknologioiden tutkimusta, kehitystä, tuotantoa ja kaupallistamista geeni- ja soluterapioiden alalla. Kuopiossa toimivat FinVector Oy ja KCT (Kuopio Center of Gene and Cell Therapy) ovat molemmat sataprosenttisesti Ferring Ventures SA:n omistamia yrityksiä. Lisäksi Ferring Ventures SA on ankkurisijoittaja Kuopiossa ja Helsingissä toimivassa Rokete Laboratories Oy:ssä.