Eurooppalainen asiantuntijaraati tutustui Saimaa-ilmiön huippukohtiin

27.05.2021

Savonlinna sai perjantaina arvovaltaisia vieraita, kun Euroopan kulttuuripääkaupungin valinnasta päättävä raati saapui Saimaa-ilmiön vieraaksi. Loppukilpailun muissa kaupungeissa, Tampereella ja Oulussa, raati vieraili edeltävinä päivinä.

Yhdeksänjäsenisestä raadista vierailuihin osallistuvat Kai Amberla (Suomi), Beatriz Garcia (Yhdistynyt kuningaskunta), Paulina Florjanowicz (Puola), Alin-Adrian Nica (Romania) ja Riitta Vanhatalo (Suomi). Lisäksi vierailuihin osallistui Euroopan komission ja opetus- ja kulttuuriministeriön edustajia.

Kaikki kandidaattikaupungit olivat suunnitelleet raadille kuuden tunnin ohjelman, jonka aikana esiteltiin oman hakemuksen eli huhtikuun lopussa palautetun 100-sivuisen hakukirjan huippukohtia ja kulttuuritarjontaa.

Elämisen taito

Savonlinnan vierailun punainen lanka oli sama mikä hakukirjassakin: the art of living eli saimaalainen elämisen taito ja elämisen taide.

– Kutsuimme raadin tutustumaan elämiseen taitoomme, jossa yhdistyy juuremme, kulttuurimme ja luontosuhteemme. Halusimme tarjota heille mieleenpainuvan, kiireettömän mutta sydämessä asti sykähdyttävän päivän täällä Saimaan rannoilla, Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.

Päivän aikana raati pääsi muun muassa höyrylaiva-lounasristeilylle, Riihisaaren museoon, Olavinlinnaan, Retrettiin, Lustoon sekä tutustumaan Linnankadun käsityökortteliin. Päivä päättyi aistimatkaan Punkaharjun metsissä sekä mieskuoron esitykseen.

Lähtölaukaus uudelle

Mukana oli lukuisia taiteilijoita ja toimijoita koko Itä-Suomen alueelta sekä maakuntajohtajat Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Karjalasta.

– Meillä oli päivässä tärkeä tehtävä. Olimme yhdessä kertomassa itäsuomalaisesta yhteistyöstä, miten sitä tehdään ja miksi se on ratkaisevassa roolissa tulevaisuuden näkökulmasta. Kulttuuri, aluekehittäminen ja liikenneyhteydet muodostavat pohjan elävän pohjan muutokselle, jonka tarvitsemme. Kävi miten kävi tässä kisassa, Saimaa-ilmiö on ollut lähtölaukaus entistä tiiviimmälle yhdessä tekemiselle, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen toteaa.

Yksi päivän kulttuurikohtaamisista oli joensuulaisen tanssitaiteilija Minni Hirvosen Miss Catastrophen esitys, jota raati pääsi ihailemaan risteilyltä käsin.

– Jännitysmomentit olivat etukäteen aikamoiset, kuin joulupukkia odottaisi! Pandemian takia olin ollut edellisen kerran keikalla yli vuosi sitten helmikuussa. Saimaa-ilmiö on ollut kaiken kaikkiaan vastaus toiveisiini: ihmiset täällä ovat jo pitkään odottaneet, että tänne sataisi timantteja ja nyt tässä meillä on käsissämme se hetki, Hirvonen sanoi.

Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026 valitaan 2. kesäkuuta Helsingissä.

Lue lisää:
Saimaan suuri kisakatsomo järjestetään 2.6. klo 11–12.15 »