Tiilikkajärven kansallispuiston laajennus suunnitteluvaiheeseen

30.08.2021

Rautavaaralla sijaitsevan Tiilikkajärven kansallispuiston kehittäminen etenee vauhdilla. Maakuntahallitus esitti viime vuoden elokuussa ympäristöministeriölle ja Metsähallitukselle kansallispuiston laajentamista lähes sadan neliökilometrin suuruiseksi Pohjois-Savon puolella. Kansallispuiston nykyinen pinta-ala on 34 neliökilometriä.

Tänään maakuntahallitus päätti kansallispuiston ensimmäisestä merkittävästä kehittämisrahoituksesta. Pohjois-Savon liitto myöntää kansallispuiston laajennuksen masterplanin tekemiseen 46 720 euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat lähes 60 000 euroa.

Masterplan on kokonaisvaltainen suunnitelma, jossa sisältää kansallispuiston laajennuksen lyhyen ja pitkän aikavälin kehittämisvaihdot, toimenpiteet ja rahoitustarpeet. Sen avulla voidaan vaikuttaa kohteiden suunnitteluun ja ylläpitoon.

– Tiilikkajärven kansallispuiston laajennuksella on luonnonsuojelullisen merkityksen lisäksi myös vahva vaikutus aluetalouteen. Luontomatkailun buumi lisää myös talousvaikutuksia. Laajennuksen avulla paikallisten yritysten palvelutarjonta saadaan paremmin kävijöiden ulottuville, perustelee maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen.

Käyntimäärät ovat kasvaneet viime vuosina kansallispuistojen reiteillä, taukopaikoilla ja luontokeskuksissa. Metsähallituksen mukaan Järvi-Suomessa kasvuluku on ollut jopa 50 prosentin luokkaa.

– Luontomatkailussa on erittäin paljon myös kansainvälistä matkailupotentiaalia, Kääriäinen muistuttaa.

Tämänpäiväinen kokous oli nykyisen maakuntahallituksen viimeinen kokoontuminen.

Maakuntahallitus esityslista 30.8.2021 »

Kuva: Jyri Wuorisalo