Pohjois-Savon Matkailu Oy syntyy

23.02.2023

Pohjois-Savoon syntyy maakunnallinen matkailunedistämisorganisaatio. Historiallinen edistysaskel maakunnan matkailun järjestäytymisessä otettiin tiistaina 21. helmikuuta Kuopiossa pidetyssä yhtiön osakaskokouksessa, jossa kaikki Pohjois-Savon kunnat ja yhtiön osakkaaksi ilmoittautuneet yritykset hyväksyivät yhtiön rahoitusraamin ja osakassopimuksen.

– Tämä on pitkän valmistelun tulos. Pohjois-Savon matkailu on viime vuosina jäänyt jälkeen muista maakunnista, joten hienoa, että saimme voimamme yhdistettyä asian taakse. Jatkossa matkailua kehitetään koordinoidummin koko maakunnan tasolla, iloitsee valmistelutyöstä vastanneen Kehitysyhtiö SavoGrown toimitusjohtaja Olli Tiainen.

Tehtävänä viedä Pohjois-Savo maailmalle

Nyt perustettavan yhtiön tehtävänä on Pohjois-Savon kansainvälisen matkailun kasvattaminen. Yhtiö koordinoi alueen matkailutoimijoiden yhteistyötä; alueen yhteistä, kansainvälistä matkailumarkkinointia ja toimialan kehittämistä sekä edustaa alueen matkailutoimijoita sovituissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa, kuten Visit Finland ja Lakeland -yhteistyössä. Lisäksi yhtiö tuottaa markkinatietoa ja seuraa matkailun kehittymistä sekä toteuttaa matkanjärjestäjäyhteistyötä.

– Pohjois-Savon Matkailu Oy on pienen yrityksen väylä maailmalle. Erityisesti matkanjärjestäjäyhteistyö ja näkyvyys kv-markkinoilla nähdään tärkeänä. Jatkuvuuden merkitystä ei voi myöskään liikaa korostaa, toteaa hotellinjohtaja Miia Nevalainen iisalmelaisesta Hotel Golden Domesta.

Omistajina kunnat ja yritykset yhdessä

Kunnat omistavat Pohjois-Savon Matkailu Oy:stä perustamisvaiheessa noin 75 prosenttia ja alueen yritykset noin 25. prosenttia. Myös rahoitus jakautuu samassa suhteessa. Yhtiön perusrahoitus on vähintään 200 000 euroa, ja se voi toteuttaa kehittämishankkeita, joiden avulla saadaan lisää vipuvartta kasvun luomiseen.

Yhtiössä ovat mukana tässä vaiheessa kaikki Pohjois-Savon kunnat ja kaupungit sekä 15 yritystä eri puolilta maakuntaa.

– Tämä on meille yrityksille tärkeää, koska jos haluamme aitoa kasvua toimialalle, tarvitsemme kansainvälistä matkailua. Nyt ollaan ottamassa ensimmäinen askel kohti sitä, mutta tie on pitkä ja tarvitsemme mahdollisimman monta yritystä mukaan, toteaa Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Suutarinen.

Varsinainen perustamiskokous on tarkoitus pitää ennen juhannusta, sitä ennen yhtiön perustamisasiakirjat käsitellään kunnissa.

Yritysosakkaita otetaan vielä mukaan

Yrityksillä on vielä mahdollisuus lähteä Pohjois-Savon Matkailu Oy:n perustajaosakkaaksi ilmoittamalla halukkuudestaan Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeen projektipäällikölle Sari Hyttiselle 20.3. mennessä.


Lisätiedot:

Sanna Tarssanen
Matkailuasiantuntija
Pohjois-Savon Lakeland 2 -hanke
p. 044 785 6669, sanna.tarssanen@savonia.fi