Pohjois-Savon liitto esittää lisärahoitusta monialaisen turvallisuusklusterin kehittämiseen

28.10.2022

Venäjän hyökkäyssota, itärajan sulkeutuminen ja kaupankäynnin päättyminen ei ole vaikuttanut ainoastaan rajamaakuntiin, vaan taloudelliset vaikutukset kohdistuvat myös Pohjois-Savoon. Eilen julkistetun EK:n suhdannebarometrin mukaan pohjoissavolaisten yritysten odotukset ovat tällä hetkellä koko maan heikoimmat.

Vastauksena työ- ja elinkeinoministeriön tiedusteluun itäisen Suomen kehittämisestä on Pohjois-Savon liitto koonnut esityksen toimenpiteistä, joilla vahvistetaan Pohjois-Savon elinvoimaa. Lisärahoitusta esitetään kolmeen toimenpidekokonaisuuteen. Uutena avauksena esille nousee monialaisen turvallisuusklusterin kehittäminen. Sen kehittämiseen haetaan lisärahoitusta 150 000 euroa.

Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuteen liittyvät tahot ja osaaminen kootaan klusteritoiminnaksi, joka tulee vahvistamaan kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen kytkeytyvää osaamista, kehitystä ja toimintakykyä sekä tuottaa laajempaa valtakunnallista hyötyä.

Nato-jäsenyyden myötä Rissalassa sijaitsevan Karjalan lennoston ja sitä palvelevien infrastruktuurien ja koulutustoiminnan merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa.

– Tavoite on rakentaa F35-hävittäjähankkeen, Pelastusopiston, valtion ja kuntien viranomaisten sekä huoltovarmuusteknologioiden muodostama turvallisuusklusteri, joka tuottaa kansallisesti kykyä voittaa luonnonkatastrofien sekä sisäisten ja ulkoisten turvallisuusuhkien monimuotoiset haasteet, esityksessä todetaan.

Kokonaisturvallisuuden näkökulmasta myös Kuopion Pelastusopiston koulutustoiminta on nousemassa kansallisesti entistä merkittävämpään rooliin. Myös maakunnan ruokaturvallisuudella ja vesiosaamisella on välitön yhteys kokonaisturvallisuuteen.

Erityisen lupaavana ylimaakunnallisena yhteistyösuuntana turvallisuusklusterin rakentamisessa nähdään Keski-Suomi, jossa sijaitsee Pohjois-Savon aloille läheisiä ilmailun, kyberturvallisuuden ja lääketieteen toimintoja.

Pohjois-Savon liitto esittää lisärahoitusta myös ekosysteemien ja klusterien kansainvälistymiseen (0,98 M€), vihreän tutkimusdatan kehitystyöhön (0,25 M€) ja tilamittakaavan biokaasulaitosten rakentamiseen (0,4 M€).

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi rahoitussuunnitelman kokouksessaan tänään.

Maakunnan yhteistyöryhmän kokouksen esityslista 28.10.2022 »

Esitys liitteenä kokonaisuudessaan.

Aihealueet rahoitusvaikuttaminenyhteistyö Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sirvioheikkiuusi400x400px.jpg

Lisätietoja

Heikki Sirviö |Aluekehityspäällikkö
+358447142603 heikki.sirvio@pohjois-savo.fi
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/vehreavesasatu4_400x400px.jpg

Lisätietoja

Satu Vehreävesa |Aluekehitysjohtaja
+358447142648 satu.vehreavesa@pohjois-savo.fi