Haastamme yläkoulut leipomaan savolaisia mustikkakukkoja

05.09.2025


Kuva: Piirakka & Pulikka/Sanna Sutinen

Suomessa vietettin lähiruokapäivää lauantaina ja sunnuntaina 6.–7. syyskuuta. Pohjois-Savon liitto osallistui päivän viettoon kutsumalla maakunnan yläkoulut mukaan Kokkaa Savolaista -kampanjaan, jossa 8. luokkalaiset pääsevät leipomaan perinteisiä mustikkakukkoja paikallisista raaka-aineista.

Mustikkakukko on Pohjois- ja Etelä-Savon rakastettu perinneruoka, joka eroaa tavallisista marjapiirakoista rakenteensa ansiosta. Umpinaisessa, rukiisessa ja ohrajauhoista valmistetussa kuoressa marjat pysyvät mehukkaina ja kuori rapeana. Täytteenä käytetään metsässä kasvaneita villimustikoita, jotka tuovat leivonnaiseen raikkaan ja luonnollisen maun.

Savolainen mustikkakukko on yksi viidestä Pohjois-Savon EU:n nimisuojatusta tuotteesta. Muita nimisuojattuja herkkuja ovat Suonenjoen mansikka, yläsavolainen muurinpohjalettu, kalakukko ja mesimarjalikööri. Lisäksi talkkunalle on parhaillaan haussa rekisteröinti.

Haastekampanjassa mukana jo 14 koulua ja yli tuhat oppilasta

Miksi osallistua haastekampanjaan?

  • Nuoret oppivat arvostamaan oman maakunnan rikasta ruokaperinnettä
  • Pohjois-Savon liitto toimittaa kampanjaan ilmoittautuneille kouluille tuotepaketin, joka sisältää kaiken tarpeellisen: reseptit, paikalliset raaka-aineet ja vuoat
  • Kampanja-aikaa on vuoden loppuun saakka

Miten osallistua?

  • Kotitalousopettaja (yksi opettaja/koulu) ilmoittaa koulun ja opetusryhmät mukaan kampanjaan lomakkeella
  • Opettaja järjestää kotitaloustunnille mustikkakukkopäivän yhdessä oppilaiden kanssa
  • Osallistujat jakavat kuvia ja tunnelmia somessa tunnisteilla #KokkaaSavolaista #tuepaikallista #lähellätuotettu

Kouluille suunnattu, kaikille avoin

Kampanja toteutetaan yhteistyössä Kuopion Kotitalousopettajat ry:n, ProAgria Itä-Suomen ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Kampanjan suojelijoina toimivat maakuntajohtaja Tytti Määttä ja Piirakka & Pulikka Oy:n yrittäjä Sari Tenhunen.

Määttä kertoo, että haastekampanjan taustalla on halu uudistaa perinteisesti yhtenä päivänä elokuussa vietettyä maakuntapäivää. 

– Ruokaperinteet ovat tärkeitä yhteisöllisyyden rakentamisessa. Ajatuksena on maakuntaidentiteetin tuominen mahdollisimman lähelle ihmisiä.

Maakuntajohtaja muistuttaa, että kouluille suunnattu kampanja on avoin kaikille. 

– Kuka tahansa voi osallistua omilla raaka-aineilla, julkaista kuvia sosiaalisessa mediassa ja näin kantaa kortensa kekoon ruokaperinteemme vaalimiseksi, hän kannustaa.

– Mustikkakukko on minullekin läheinen ruoka. Yleensä syön sen jäätelön kanssa.

Sari Tenhunen ja hänen mustikkakukkonsa ovat mukana Suomalaisen ruoan päivänä (4.9.2025) julkaistulla Kun luonto maistuu -videolla.

Katso video YouTubessa

Savolainen mustikkakukko

10 annosta

POHJA JA KANSI 
250 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE
1 litra mustikoita
2 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria

  1. Sekoita pehmeä rasva, sokeri ja jauhot taikinaksi käsin tai koneella. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään tunti.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmasosaa ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot ja kaada taikinan päälle vuokaan.
  3. Kauli loput taikinasta muovikelmujen välissä pöydällä vuoan muotoiseksi kukon kanneksi ja nosta mustikoiden päälle. Painele taikina reunoista yhteen.
  4. Paista mustikkakukkoa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit laskea lämpöä 180 asteeseen, kun kukko alkaa saada väriä.
  5. Tarjoa mustikkakukko jälkiruokana tai kahvileipänä kermavaahdon, vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ohje pdf:nä

Liitteet

mustikkakukko-ohje Lataa tiedostoLataa
Aihealueet heimotyökulttuurikulttuuriperintöruoka Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sihvonenjari1_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Jari Sihvonen |Viestintäasiantuntija
+358447142653 jari.sihvonen@pohjois-savo.fi