Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat laskeneet yli kolmanneksella vuoden 2007 jälkeen

18.06.2024

Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat edelleen laskussa. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet vuosina 2007–2022 yli kolmanneksella (37 %) ja samoin ovat tehneet myös asukaskohtaiset päästöt (35 %). Vuonna 2021 laaditun ja vuonna 2023 päivitetyn ilmastotiekartan seurantatiedot on koottu kolmatta kertaa tänä keväänä. Vuosittaisessa seurannassa tuodaan esille maakunnassa tehtyjä ilmastotoimia ja niiden vaikuttavuutta.

– Käynnissä oleva murros energiasektorilla näkyy myös ilmastopäästöissä. Esimerkiksi kaukolämmityksen päästöt Pohjois-Savossa ovat laskeneet 59 prosenttia ja sähkölämmityksen päästöt 70 prosenttia vuosina 2007–2022, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen kertoo.

Kiertotaloudessa on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia Pohjois-Savossa

Kiertotalouden seurantaindikaattoreiden mukaan kiertotaloustoimialojen liikevaihto on ollut laskussa viime vuosina, mihin on vaikuttanut myös yleinen taloustilanne. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 Pohjois-Savon kiertotaloustoimialojen liikevaihto oli 359 miljoonaa euroa, kun vuonna 2022 liikevaihto oli 288 miljoonaa euroa.

– Ilmastonmuutoksen hillinnän ja kiertotalouden edistämisen lisäksi meidän tulee myös sopeutua ilmastonmuutokseen. Aloitamme syksyllä Pohjois-Savon ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelun yhdessä alueen toimijoiden kanssa. Lisäksi päivitämme maakunnan hiilitasetiedot, joissa huomioidaan myös maankäyttösektorin nielut ja päästöt, Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hankkeen toteutusta kuvaa hankkeen ilmastoasiantuntija Anna Peltosaari.

Ilmastotiekartan toimeenpanosta ja seurannasta vastaava Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä kävi läpi maakunnassa toteutettuja ilmastotoimia 4. kesäkuuta pidetyssä kokouksessaan. 

– Pohjois-Savon ilmastotyön erityispiirre on vahva alueellinen verkostotyö. Käynnissä on useita yhteistyöhankkeita kiertotalouden, hiilensidonnan ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen vahvistamiseksi maakunnassa. Kunnat ovat jatkaneet tuloksellista yhteistyötä ilmastosuunnitelmiensa toteuttamisessa, kehuu Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmän puheenjohtajana toimiva maakuntajohtaja Tytti Määttä Pohjois-Savon liitosta.

Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke on Pohjois-Savon ilmastotyön koordinointihanke ajalla 1.3.2024–31.12.2026. Hanketta koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta.

Lisätietoja antavat:
Tapio Kettunen, johtava ilmastoasiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus, +358 295 026 710, Anna Peltosaari, ilmastoasiantuntija, Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus, +358 295 026 253

Aihealueet vihreäsiirtymä Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/maattatytti2024_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Tytti Määttä |Maakuntajohtaja
+358447142690 tytti.maatta@pohjois-savo.fi