Pohjois-Savon maakuntakaavaan muutoksia ja aikalisä

31.05.2024

Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 (2. vaihe) oli julkisesti ehdotuksena nähtävillä 16.1.–23.2.2024. Saadun palautteen perusteella on laadittu alustavia vastineita. Muutamissa teemoissa palautteen näkemykset erosivat voimakkaasti ja olivat vaatimuksissaan ristiriitaisia. Pohjois-Savon maakuntahallitus keskusteli kokouksessaan 27. toukokuuta maakuntakaavan teemoista ja ohjasi jatkovalmistelua.

Laajat metsäpeitteiset alueet -merkintä poistetaan maakuntakaavaehdotuksesta. Soidensuojelun täydennysehdotuksen osalta kaavaehdotuksessa osoitetut luonnonsuojelumerkinnät muutetaan kategorisesti MY-merkinnöiksi eli maa- ja metsätalousvaltaisiksi alueiksi, joilla on maakunnallisesti merkittäviä suoluontoarvoja.

Lisäksi maakuntahallitus evästi, että viranomaiskuulemisvaiheen jälkeen poistetut tuulivoimapotentiaaliset alueet palautetaan maakuntakaavaehdotukseen. Tämä koskee Joroisten, Kaavin, Kuopion, Leppävirran ja Rautavaaran tuulivoimapotentiaalisia alueita.

Kuntien palautteissa on esitetty tiettyjen kulttuuriympäristön vaalimisen kannalta maakunnallisesti tärkeiden kohteiden poistamista maakuntakaavaehdotuksesta. Maakuntahallitus evästi, että kyseiset ma-merkinnät (Iisalmessa Peltokodon kerhotila ja päiväkoti, Lumilinnan päiväkoti, katsastusasema ja Hakakadun rivitalo sekä Varkaudessa Käpykankaan asuinalueen asemakaava, asuinkerrostalo Kiinanmuuri ja Könönpellon seurakuntakeskus) säilytetään kaavaehdotuksessa ennallaan.

Edellä kuvattujen kaavaehdotukseen tehtävien muutosten vuoksi se asetetaan uudelleen ehdotuksena nähtäville viimeistään syyskuussa 2024. Muutoksien vuoksi kaava etenee noin puolen vuoden viiveellä päätöksentekoon. 

Aihealueet maakuntakaavatmaakuntakaavoitus Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/isolaannaelina400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Annaelina Isola |Suunnittelujohtaja
+358447142609 annaelina.isola@pohjois-savo.fi