Pohjois-Savon energia-alan verkosto esittäytyy suurtapahtumassa Varkaudessa

29.02.2024

Pohjois-Savon Energiaklusteri -hanke tuo energia- ja teknologia-alan suurtapahtuman Itä-Suomen Energiapäivät Warkaus-Saliin 16.–17. toukokuuta. Maksuton tapahtuma kokoaa yhteen energia-alan ammattilaiset, koulutuksen ja tutkimuskentän vaikuttajat sekä asiantuntijat. Myös ennakkoluulottomat tekijät ja teknologian edelläkävijät ovat esillä.

Kaksipäiväinen tapahtuma tulee olemaan erittäin merkityksellinen näytönpaikka Varkauden kaupungille, kuin koko Itä-Suomen alueen toimijoille yhteisesti tuoden esiin vahvaa alueellista energia- ja teknologia-alan osaamista. Alan toimijoille, alalle suuntautuville ja alaa opiskeleville tapahtuma tarjoaa tietoa alueen koulutuksen ja työelämän mahdollisuuksista. Erinomainen mahdollisuus myös verkottumiseen on tarjolla, sillä noin 20 alan yritystä ja toimijaa ovat tapahtuman ajan näytteilleasettajina Warkaus-Salin aulatilassa.

Vihreässä siirtymässä työelämän, teknologioiden kehittämisen, uuden innovoinnin ja koulutustarjonnan yhteensovittaminen yrityskentän tarpeisiin ovat tärkeässä roolissa.

– Energiaklusteri tarjoaa vahvan yhteistyöalustan, jolla toteutetaan Itä-Suomen energiasektorin yhteistyötä ja edunvalvontaa, toteaa Tki-asiantuntija Petteri Heino Savonia-ammattikorkeakoulusta.

– Toiminnan tähtäimenä ei ole enempää eikä vähempää, kuin olla rakentamassa Suomen energiasektoria maailman johtavaksi energiainnovaatioekosysteemiksi, jossa Itä-Suomella on osaamiseen ja resursseihin pohjautuva erityisasema, jatkaa tutkimus- ja kehityspäällikkö Jarno Ruusunen Savonia ammattikorkeakoulusta.

Tapahtumassa mukana olevalla Savon koulutuskuntayhtymällä on alueen energia- ja teknologiayritysten osaamisen ja jatkuvan oppimisen edistäjänä myös tärkeä rooli energiaekosysteemissä.

– Savon koulutuskuntayhtymän tavoite Pohjois-Savon Energiaklusterin toiminnassa on olla mukana tulevaisuuden energia-alan koulutuksen kärjessä hyödyntäen henkilökohtaisia opintopolkuja, uutta opetuksen simulaatiotekniikkaa sekä alan parhaita asiantuntijoita, joita klusteri kokoaa toiminta-alueelta. Murroksessa olevalla energia-alalla ei ole varaa olla historian opettaja, toteaa lehtori Risto Korhonen.

Pohjois-Savon Energiaklusterin toimijoiden tavoitteena tapahtumalle onkin saattaa yhteen eri tahot ja mahdollistaa vuoropuhelu sekä keskustelu monitahoisesti. Mitä vaaditaan jatkossa, että Itä-Suomen innovatiivinen ja aktiivinen energia- ja teknologia-alan ekosysteemi kasvaa ja vahvistuu entisestään? Miten varmistamme tulevaisuudessa, että olemme alueellisesti edelläkävijä vihreässä energiamurroksessa?

– Vihreän siirtymän muutosmatka on vasta alkumetreillä ja yhdessä tekemisellä ja yhteiskunnallisella vuoropuhelulla, kuin eri toimijoiden ja alueiden vahvuuksien ja osaamisen tunnistamisella voidaan oppia ja tehdä asioita toisin vähähiilisen tulevaisuuden ja vahvan energiaekosysteemin eteen myös Itä-Suomessa. Tervetuloa mukaan yllättymään positiivisella energialla Itä-Suomen Energiapäiville, yllyttää energiaklusterin toimialapäällikkö Kirsi Kinnunen Navitas Kehitys Oy:stä.

Pohjois-Savon ja erityisesti Keski-Savon alueella toimii merkittävä energia-alan toimijoiden verkosto. Hankkeen kohderyhmänä ovat Pohjois-Savon maakunnan ja Pieksämäen alueen energia- ja teknologia-alan yritykset sekä niille palveluja tuottavat pk-yritykset. Kohderyhmä koostuu myös energiaintensiivisistä toimijoista, jotka käyttävät tuotannossaan tai liiketoiminnassaan paljon energiaa. Hankkeen kautta lisätään yhteistyötä ja osaamista, joka tukee uuden teknologian käyttöönottoa ja sen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä yrityksissä.

Energiaklusterin kehitystyötä aloitettiin Pohjois-Savon liiton rahoittamassa Pohjois-Savon Energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittämishankkeessa, EnEko2020. Pohjois-Savon Energiaklusteri- hankkeen toteutusaika on 1.10.2022–30.9.2025 ja hanke saa Euroopan unionin osarahoitusta Pohjois-Savon liitolta, jonka lisäksi rahoittajina ovat alueen kunnat, kaupungit ja yritykset.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Navitas Kehitys Oy ja osatoteuttajina Savonia-ammattikorkeakoulu Oy sekä Savon Koulutuskuntayhtymä.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki osoitteessa www.energyclusternorthsavo.fi

Aikataulu ja ohjelman pääkohdat

Lisätietoja antaa:
Kirsi Kinnunen, toimialapäällikkö, Navitas Kehitys Oy, Pohjois-Savon Energiaklusteri
p. 044 794 9704 tai kirsi.kinnunen@navitas.fi