Tässä ovat kaikki Pohjois-Savon Urheilugaalassa palkitut!

26.01.2024


Pohjois-Savon Liikunta ja Pohjois-Savon liitto isännöivät perjantaina maakunnan yhteistä urheilu- ja liikuntaväen juhlaa jo 11. kerran. Yksi gaalan sykähdyttävimmistä hetkistä koettiin, kun Kaija "varamummo" Vainikainen ja Mohammad Al-Emara saivat kansainvälisyyspalkinnon. Yhteiskuvaan pääsivät maakuntajohtaja Tytti Määttä ja Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen. Kuva: Jari Turunen

Mohammad Al-Emaran ja Kaija Vainikaisen yhteinen tarina on vertaansa vailla. Siihen on kirjoitettu kaikki urheiluun, kansainvälisyyteen ja yhdenvertaisuuteen kuuluvat elementit. Ystävyys on kantanut tähän päivään asti. Heillä on jopa sama syntymäpäiväkin.

Mohammad muutti perheensä kanssa pakolaisleiriltä Kuopioon 1990-luvun puolivälissä. Naapurirapussa asunut Kaija oli pienelle pojalle varamummo, joka otti hänet suojelevien siipiensä alle. Mohammad alkoi kokea itsensä hyväksytyksi yhteisöön.

–  On suuri ilo ja kunnia astua tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen minulle rakkaassa kaupungissa, jossa avasin aikoinaan silmäni maailmalle, Mohammad lausui Urheilugaalan avaussanoissaan.

Myöhemmin jalkapallosta tuli Mohammadille intohimo, harrastus ja ammatti. Tänä päivänä hän nauttii jalkapallokentillä suurta arvostusta. Veikkausliigan pelaajat ovat valinneet hänet kuusi kertaa vuoden erotuomariksi. Hän on yksi kahdeksasta kansainvälisestä FIFAn erotuomaristamme. Sananmukaisesti hän on kansainvälisillä estradeilla kuin kotonaan, kuten kansainvälisyyspalkinnon perusteluissa mainitaan.

– Urheilulla on voima muuttaa yhteiskuntaa. Se yhdistää meidät yli rajojen, kulttuurien ja kielten. Se opettaa meille, miten voimme voittaa vastoinkäymiset yhdessä. Rakentaen kestävää menestystä ja siltoja, joiden taustalla on upeita esimerkkejä välittämisestä sekä ennakkoluulottomuudesta. Olen itse kokenut tämän voiman jalkapallokentillä, ja olen vakuuttunut siitä, että yhdessä voimme luoda paremman maailman, hän sanoi.

Erotuomarin työn ohella Mohammad toimii Me-säätiön FC Meltsissä lasten ja nuorten valmentajana. Viime lokakuussa hän sai MIELI ry:n Mielenterveyspalkinnon. Hän on tehnyt rohkeaa ja pitkäjänteistä työtä rakenteellisen rasismin kitkemiseksi urheilumaailmassa. Hänelle rasismin vastustaminen on tärkeä mielenterveysteko.

–  Nykypäivän yhteiskunnassa lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on tutkitusti heikentynyt. Samaan aikaan esille on nostettu huolestuttavat tilastot lasten ja nuorten liikkumattomuudesta sekä mielenterveysongelmista. Tarvitsemme tekoja meiltä kaikilta. Ratkaisuja.

– En pysty tarpeeksi korostamaan urheilun voimaa tämän asian yhteydessä. Harrastamisen kuuluu olla jokaisen lapsen oikeus ja se voi olla minun omiin kokemuksiin nojaten myös pelastus.

Maakunnallinen kansainvälisyyspalkinto jaettiin nyt seitsemännen kerran. Se myönnetään urheilijalle, valmentajalle tai taustahenkilölle, joka on toiminut esimerkillisesti kansainvälisyyden edistämiseksi, edustanut ryhdikkäästi ja suurella ylpeydellä savolaisia heimoveljiään ja -siskojaan. Palkinnon aiempia saajia ovat mm. Sari Essayah, Anne Pohjola ja Jarmo Kekäläinen.

Kuvia Urheilugaalasta

Kuvaaja: Jari Turunen

Pohjois-Savon Urheilugaalassa 26.1.2024 palkitut

Vuoden urheilija
Kerttu Niskanen, Vieremän Koitto

Vuoden valmentaja
Pekka Seppänen, Puijo Wolley

Vuoden joukkue
Kuopion Palloseuran naisjoukkue

Vuoden nuori urheilija
Minja Korhonen, Siilinjärven Ponnistus

Vuoden nuorisourheiluseura
Kiuruveden Urheilijat

Elämänura-palkinto
Topi Simonen, Vesanto

Kansainvälisyys-palkinto
Kaija Vainikainen ja Mohammad Al-Emara

Veikkauksen Jokeri-palkinto
Marko Räsänen, Riistavesi, Kuopio 

Taustavoima-palkinto
Jari Tuomainen, Kuopion Linkki 

Savolainen urheiluteko
Hanna Hahlin podcast-sarja Sata tarinaa KuPSista 

Harrastaminen koulupäivän yhteydessä
Iisalmen harrastamisen malli IHME

Valtakunnallinen vuoden aikuisten Tähtiseura
Vuorelan Kunto

Alueellinen lasten ja nuorten liikunnan Gasum Tähtiseuran kannustestipendi
Cheer Stars Kuopio


Jarmo Mäkelä (vas.) luovutti mini-Unon elämänurapalkinnon saaneelle vesantolaiselle Topi Simoselle.

Kuntien vuoden liikuttajat

Iisalmi Iisalmen Uimarit
Joroinen Lentopallojunioreiden joukkueenjohtajat ja huoltajat
Kaavi Jukka Voutilainen
Keitele Teemu Tenhunen
Kiuruvesi Juhani Pasanen
Kuopio Anna Laine-Petäjäkangas
Lapinlahti Heimo Kuokka
Leppävirta Mervi Laatikainen
Pielavesi Tanjan Treenitupa
Rautalampi -
Rautavaara Ala-Luostan hankifutisturnaus
Siilinjärvi Eila Ronkanen
Sonkajärvi Mika Hujanen
Suonenjoki Suonenjoen Voimailijat
Tervo Erkki Pääkkönen
Tuusniemi DS23-harrastetapahtuma
Varkaus Varkaus Racing Team
Vesanto Sirje Huuskonen
Vieremä Ilkka Nykänen

Kuvia Urheilugaalasta

Aihealueet heimotyö Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sihvonenjari1_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Jari Sihvonen |Viestintäasiantuntija
+358447142653 jari.sihvonen@pohjois-savo.fi