Hallituksen kaupunkiallianssia on täydennettävä sisämaan kasvukeskuksilla

19.09.2023

Petteri Orpon hallituksen ohjelma tunnistaa kasvukeskusten ja niiden aluevuorovaikutuksen tärkeän merkityksen maamme talouden ja elinvoiman kehittämisessä. Valtion ja suurten kaupunkiseutujen yhteinen kehittämistyö on välttämätöntä mm. osaavan työvoiman, TKI-toiminnan ja saavutettavuuden parantamisen kysymyksissä.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus jatkaa suurimpien kaupunkiseutujen kanssa MAL-sopimusmenettelyä. Samoin siinä todetaan hallituksen käynnistävän strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa. Valtion ja kasvukeskusten yhteistyö etenkin MAL- ja korkeakoulukaupunkien alueilla vahvistaa myös kansainvälistä vetovoimaamme.

Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat osoittaneet kykenevänsä hyödyntämään nykyisten MAL-sopimusten välineitä. Ne ovat esimerkillisesti vahvistaneet omien kaupunkiseutujensa yhteistyötä koko maakuntansa alueen kanssa ja toimineet Suomen sisämaan talouskasvun ja aluekehityksen moottoreina yhdessä korkeakoulujen ja yritysten kanssa.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen maakuntien liitot esittävät yhteisessä kannanotossaan, että suurten kaupunkien strategisen allianssin vaikuttavuutta lisättäisiin merkittävästi ottamalla siihen heti alusta alkaen mukaan Jyväskylä, Kuopio ja Lahti. Näiden vetovoimakeskusten yhteistyö ja vaikuttavuus omia maakuntia laajempien alueiden kehitykseen varmistaa koko Suomen tasapainoisemman tulevaisuuden.

Keski-Suomen liitto
Pohjois-Savon liitto
Päijät-Hämeen liitto

Liitteet

Aihealueet edunajaminenkannanotto Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/vehreavesasatu4_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Satu Vehreävesa |Aluekehitysjohtaja
+358447142648 satu.vehreavesa@pohjois-savo.fi