Savolainen sanavalmius -palkinto Viivi Korhoselle

15.08.2023


Viivi Korhonen ja Savon Sanomien toimituspäällikkö Heikki Toivanen.

Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinnon sai tänä vuonna laulaja-lauluntekijä Viivi Korhonen.

Pohjois-Savon liitto ja Savon Sanomat ovat jakaneet Savolainen sanavalmius -palkinnon vuodesta 2017 lähtien. Palkinto jaetaan sanomisen taidon rohkaisemiseksi ja kannustamiseksi.

Sanavalmius, poikkeuksellinen sanomisen taito ja kyky olla tarvittaessa myös hiljaa, erottaa savolaiset kaikista muista suomalaisista ja maailmankansalaisista. Se on kieltä, jolla olemme olemassa toistemme kanssa – vuoroin toisiimme vaikuttamalla. Se on ilmaisun iloa ja voimaa!

Sanavalmius sisältää myös nopeaa hoksnokkaa, joka vie askeleen muita edelle. Se on kyky kääntää sydämen arimmatkin tunnot sanoiksi, ja sanoa kaikki olemalla oikeassa paikassa vaiti, ihan hiljaa.

Uusi aika vaatii uudenlaista sanomisen taitoa. Tässä ajassa sitä edustaa Viivi Korhonen eli artisti VIIVI.

Hän on suomalaisen popmusiikin nuori sanansaattaja, jonka tarinoihin on helppo samaistua. Lauluntekijänä hänellä on ilmiömäinen kyky välittää vahvoja tunteita ja kääntää omakohtaisetkin tunnot erityisesti nuoria puhuttelevaksi ja lohduttavaksi musiikiksi. Viivi on oivaltanut, että kieli ei muodostu pelkästään sanoista. Ilman todellista myötätuntoa sanat eivät taivu ja ulotu toisen ihmisen luokse.

Onnittelut menevät myös Viivin kotikonnuille Joroisten Kuvansiin. Suomen liikkuvin ja aurinkoisin kunta Joroinen on tuonut energisen tuulahduksen Pohjois-Savoon vaihdettuaan maakuntaa vuonna 2021. Viivillä on ollut samanlainen vaikutus suomalaiseen musiikkiin.

Palkinnon aiemmat saajat ovat näyttelijä-kirjailija Antti Holma, muusikko Sakari Kuosmanen, näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski, kansantaiteilija Jaakko Teppo, yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola sekä viimeiseksi kirjailija ja kulttuurin moniottelija Antti Heikkinen.