Pohjois-Savon Vuoden Kylä on Kerkonkoski Rautalammilta

14.06.2023


Länsi-Vesannolta Arto Huttunen (vas.), Anu Hytönen ja Aila Riikonen, Kerkonkoskelta Minna Vauhkonen ja Johanna Koponen sekä Länsi-Maaningan Viitosista Anna-Liisa Pekkarinen ja Anu Jokisaari.

Pohjois-Savon Vuoden Kyläksi 2023 on nimetty Kerkonkoski. Se on 400 asukkaan kylä Rautalammilla. Kylä sijaitsee Suonenjoen ja Vesannon välisen tie 545 varrella. Kylän keskustan läpi virtaa Kerkonjoki, joka yhdistää toisiinsa Kiesimäjärven ja Niiniveden.

Kylää on kehitetty niin talkoilla kuin kehittämishankkeessa. Kerkolle kylään -hankkeessa on kehitetty Kerkonkosken kylän näkyvyyttä sekä asuinpaikkana että kylämatkailun vierailukohteena. Toukokuussa 2022 alkanut hanke on saanut Leader-tukea Kehittämisyhdistys Mansikka ry:stä.

Uusi Visitkerkonkoski.fi-sivusto suorastaan kutsuu kylään ja sivuilla näkyy kylän omaleimaisuus. Kylällä tehdään tapahtumia innolla ja suurella sydämellä. Työtä ja tiedotusta tehdään kylän kuin yhteistyötahojen kanssa, unohtamatta kuntaa ja alueen yrittäjiä. Rakkaus omaa kylää ja kyläläisiä kohtaan näkyy Kerkonkoskella.

Pohjois-Savon Vuoden Kylä valittiin nyt 37. kertaa. Valinnan tekevät Pohjois-Savon maakuntahallitus ja Pohjois-Savon Kylät ry. Vuoden kylä saa palkinnoksi Kuikka-viirin, kunniakirjan ja 1000 euron palkintorahan. Maakunnallisen kilpailun voittaja osallistuu Suomen Kylät ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden Kylä -kilpailuun vuonna 2024.

Maakuntahallitus palkitsi kaksi kylää kunniamaininnoilla

Kuopiolainen Länsi-Maaningan Viitoset uutena viiden kylän (Leinolanlahti, Kurolanlahti, Varpasmaa, Petsamo ja Pulkonkoski) yhdistävänä kylätoimijana on tuonut alueelle uutta eloa ja paljon tapahtumia. Tarkoituksena on laajemmalla yhteistyöllä saada elinvoimaa alueella ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Länsi-Vesanto, jota kutsutaan myös Vesijärveksi ja Horontaipaleeksi, on pitänyt ansiokkaasti huolta seurantalostaan ja uimarannastaan, tehnyt hankkeita ja hakenut rahoituksia ennakkoluulottomasti toiminnan kehittämiseksi. Kylällä on huomioitu turvallisuusasiat, tehty ekotekoja ja mahdollistettu toimintaa kaikenikäisille.

Lisätietoja:
Merja Kaija, kyläasiamies
p. 045 179 1070, merja.kaija@pohjois-savonkylat.fi