"Palokin koskien vapauttaminen on massiivinen luontoteko"

16.06.2023


Kuva Palokin sahalta vuodelta 1902. Victor Barsokevitsch/Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Hallitus aikoo parantaa vaelluskalojen elinolosuhteita ennallistamalla virtavesiä. Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitusohjelmasta löytyvän vähämerkityksellisen Palokin vesivoimalaitoksen purkaminen ja koskien ennallistaminen tulee olemaan massiivinen luontoteko uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseksi. Samalla edistetään Itä-Suomen kestävää matkailua.

– Me aiomme onnistua siinä, sanoi Orpo uuden hallituksen ohjelman julkistustilaisuudessa Säätytalolla.

Hallituksen määräaikaisessa neljän miljardin euron investointiohjelmassa Palokin matkailu- ja luontohankkeelle on osoitettu 20 miljoonaa euroa.

Palokin kosket sijaitsevat Heinävedellä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalla. Pohjois-Savon maakuntajärvi Juojärvi purkaa vetensä Palokin vesivoimalaitoksen läpi Haukiveden-Kallaveden alueelle Varisveteen, johon laskee myös Kuopion ja Leppävirran alueella sijaitseva Suvasvesi.

Heinäveden ja Tuusniemen kuntien tilaama selvitys Palokin koskien vapauttamisesta valmistui viime lokakuussa. Selvitysmiehenä toiminut Matti Viialainen arvioi jo tuolloin, että minimiratkaisu eli pelkkä luonnonmukainen kalatie vähäisellä vesimäärällä ei riitä, koska se ei auta järvilohta eikä tuo juurikaan hyötyä matkailuelinkeinolle ja muulle toiminnalle alueella.

– Palokin koskien vapauttaminen tulee olemaan Euroopan tasolla ainutlaatuisen mittava sisävesien ennallistamishanke. Palokkiin voidaan ennallistaa kymmenien hehtaarien edestä lisääntymisalueita vaelluskaloille. Lisäksi kaloille vapautuu jopa 1500 kilometriä uutta vapaana virtaavaa vesireittiä padosta ylävirtaan. Ennallistamishankkeella odotetaan olevan myös merkittäviä työllisyysvaikutuksia sekä positiivisia vaikutuksia Itä-Suomen ja Saimaan alueen matkailuun, kommentoi hallitusohjelmaa WWF:n varkautelaistaustainen ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen.

"On meidän vuoromme joustaa"

Liitteet

neuvottelutulos-hallitusohjelmasta-16-06-2023 Lataa tiedostoLataa
Aihealueet elonkirjo Jaa artikkeli