Kaksi suurta aurinkovoimahanketta Joroisiin

15.06.2023


Joroisten kunnanjohtajalla Jaakko Kurosella on aihetta hymyyn. Aurinkovoiman tuotannolla on suuri vaikutus kuntatalouteen verotuloina. Kuva: Akseli Muraja

Ilmatar kehittää kahta teollisen mittaluokan aurinkovoimahanketta Joroisten kuntaan, Pohjois-Savoon. Jopa 230 MWp nimellisteholla uusiutuvaa energiaa tuottavat puistot tuovat sähköä jopa 46 000 kerrostalokaksion tarpeen verran.

Uusiutuvan energiaa rakentava, omistava ja hallinnoiva Ilmatar kehittää teollisen mittakaavan aurinkovoimatuotantoa Joroisten Huutokosken ja Vuotsinsuon alueille. Jopa 230 megawatin nimellisteholla toimivat alueet tuottavat sähköä Suomen kantaverkkoon jo vuonna 2025, jos prosessi etenee suunnitellusti.

– Ilmatar panostaa strategiassaan nyt vahvasti tuulivoiman lisäksi myös aurinkovoiman tuotannon kehittämiseen. Joroisissa olemme saaneet jo valmiiksi ensimmäisen oman aurinkopuistomme, josta kertynyt kokemus on ollut erittäin arvokasta, Ilmattaren projektijohtaja Erkka Saario kommentoi.

Huutokosken hankealue sijaitsee varavoimalaitoksen läheisyydessä kahdessa erillisessä sijainnissa metsätalousalueella, Joroisten kuntakeskuksesta luoteen suuntaan. Alueet koostuvat yhteensä hieman yli 80 hehtaarin aloista.

Vuotsinsuon alue on entisellä turvetuotantoalueella kuntakeskuksesta etelään sijaitsevalla noin 200 hehtaarin alueella.

– Ensimmäisen aurinkovoimalan rakentuminen Joroisiin on sujunut Ilmattaren toimesta erinomaisesti ja kunta on todella iloinen, että Ilmatar näkee Joroisten potentiaalin uusille teollisen mittaluokan investoinneille. Kunta ja kunnan päättäjät haluavat omalta osaltaan vaikuttaa kaikin keinoin siihen, että Suomesta saadaan energiaomavarainen ja toisaalta haluamme olla myös mahdollistamassa Keski-Savon vihreän energian tulevaisuuden potentiaaleja, Joroisten kunnanjohtaja Jaakko Kuronen näkee.

Aurinkovoiman tuotannolla on suuri vaikutus kuntatalouteen verotuloina. Uusiutuvan energian hankkeissa on merkittäviä vaikutuksia myös kansallisen tason talouteen, kuten Ilmattaren tilaama selvitys kertoo täällä.

Sähköä jopa 230 MWp:n nimellistehoisista aurinkovoimapuistoista saadaan yhteensä 230 gigawattituntia vuosittain, lukema vastaa noin 50 000 kerrostalokaksion tai noin 12 000 sähkölämmitteisen omakotitalon sähköntarvetta. Huutokosken aurinkovoimalan nimellisteho on 55-70 MWp ja Vuotsinsuon 160 MWp.

Joroisten uusia aurinkovoimaprojekteja vetää Ilmattaren Elviira Ritari.

– Tavoitteemme on saada luvitukset valmiiksi syksyyn mennessä niin, että rakentaminen alkaisi 2024. Rakennuttajana suosimme aina mahdollisuuksien mukaan paikallisia ja suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Haluamme olla läsnä paikkakunnalla positiivisena vaikuttajana ja minä olen projektin kasvot kaikille joroislaisille – odotan yhteistyöltä paljon hyvää, hän kertoo.


Joroisten lentokentän alueen aurinkovoimapuisto, jonka Ilmatar omistaa ja jota Ilmatar operoi. Kuva: Antti Rastivo

Tiedote 15.6.2023: Kaksi suurta aurinkovoimahanketta Joroisiin

Lisätietoja: 
Jaakko Kuronen, kunnanjohtaja
p. 040 661 6885