Itärata Oy piti ensimmäisen osakaskokouksensa

23.11.2022

Itärata Oy piti ensimmäisen osakaskokouksensa 23. marraskuuta Kouvolassa. Paikalla oli noin 50 hankeyhtiön osakkaiden sekä hallituksen edustajaa.

Osakaskokouksessa yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja esittäytyivät osakkaille, joilla oli mahdollisuus keskustella Itärataan ja hankeyhtiöön liittyvistä asioista. Itärata Oy:n hallituksen puheenjohtaja Arto Räty kertoi hankeyhtiöstä ja Itäradan ajankohtaisuudesta. Toimitusjohtaja Petteri Portaankorva taustoitti Itäradan merkittävyyttä sekä kertoi hankeyhtiön toiminnasta. Valtioneuvoston terveiset osakaskokoukseen toi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Itärata Oy:n toimialana on Lentorata–Porvoo–Kouvola nopeaan junayhteyteen liittyvä raideliikenneinfrastruktuurin suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti. Helsingin ja Kouvolan välinen raideyhteys on Suomen merkittävimpiä raideyhteyksiä, ja sen kehittämiselle on tunnistettu laaja-alaiset tarpeet.

Yhtiön on lokakuussa nimitetty vakituinen toimitusjohtaja, ja yhtiön muun henkilöstön rekrytoinnit ovat loppusuoralla. Yhtiö on käynnistänyt ensimmäiset selvityshankkeensa sekä osallistunut aktiivisesti hankeyhtiön toimialaan liittyvään yhteistyöhön sekä sidosryhmien toteuttamiin selvityshankkeisiin. Yhtiön toiminta on edennyt suunnitellusti.

Muuttunut geopoliittinen tilanne on korostanut itäisen Suomen merkitystä koko Euroopassa. Itäisen Suomen rataverkon kehittäminen sekä rautateiden matkustaja- ja tavaraliikenteen sujuvuuden ja kapasiteetin turvaaminen ovat nousseet koko Suomen huoltovarmuuden ja kilpailukyvyn kannalta yhä merkittävämpään rooliin. Vahva ja elinvoimainen itäinen Suomi sekä Nato-jäsenyys lisäävät Suomen turvallisuutta.

Rataverkon kehittämistä varten perustettujen hankeyhtiöiden, kuten Itäradan, käynnistämän suunnittelutyön jatkuminen, rautatiealan suunnitteluresurssien ja -osaamisen riittävyys sekä ylimaakunnallisten suurten ratahankkeiden päätöksenteon sujuvuus on pitkäjänteisesti turvattava merkittävien ja koko Suomea hyödyttävien yhteiskunnallisten vaikutusten aikaansaamiseksi.

Itärata Oy:n osakkaita ovat Suomen valtion lisäksi 24 kaupunkia tai kuntaa, jotka ovat Porvoo, Kouvola, Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Mikkeli, Joensuu, Imatra, Pieksämäki, Kajaani, Iisalmi, Siilinjärvi, Lieksa, Kitee, Nurmes, Lapinlahti, Suonenjoki, Mäntyharju, Askola, Parikkala, Taipalsaari, Rautjärvi, Lapinjärvi ja Myrskylä.


Lisätietoja:
hallituksen puheenjohtaja Arto Räty, p. 050 411 7384, arto.raty@miltton.fi
toimitusjohtaja Petteri Portaankorva, p. 050 357 7581, petteri.portaankorva@itarata.fi