Pohjois-Savon korkeakoulutus vahvistuu

10.01.2022

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen on linjannut useista laajennuksista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin.

Esityksen mukaan Itä-Suomen yliopisto saa diplomi-insinöörien koulutuksen ja Savonia-ammattikorkeakoulun tutkintopaletti laajenee tietojenkäsittelyn tradenomeilla ja tuotantotalouden insinööreillä.

Kurvisen päätös esittää uusia koulutusvastuita Itä-Suomeen on hyvin positiivinen signaali, jota Pohjois-Savon liitto tervehtii ilolla.

– Pohjois-Savon liitto on jatkuvasti tehnyt vaikuttamistyötä koulutusvastuiden laajentamiseksi. Alueen elinkeinoelämän viestiä tekniikan alan ammattilaisten tarpeesta on kuultu ja viestiä viety. Tämänpäiväinen tieto ministerin suotuisasta esityksestä on hyvä uutinen maakunnan yritysten kasvulle ja kehitystyölle, toteaa maakuntahallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä.

– Oppilaitosten ja koulutusvastuiden jakautuminen kaikkialle Suomeen on ollut kansallisen menestyksen kivijalka tähänkin saakka, ja on hienoa, että periaatteesta pidetään kiinni, hän jatkaa.

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Markku Eestilä on samoilla linjoilla.

– On erinomaista, että maakuntaliiton vahvasti esillä pitämät ja ajamat edunvalvonta-asiat näkyvät valtioneuvoston päätöksen teossa. Tästä täytyy antaa kiitos ministeri Kurviselle ja tietysti koko hallitukselle, sanoo Eestilä.

– Sattumoisin Savonia-ammattikorkeakoulun 30-vuotisjuhlavuosi käynnistyy tänään. Tämä on todellinen juhlapäivä koko maakunnalle, iloitsee maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu saivat viime vuoden puolella lisää aloituspaikkoja olemassa oleville koulutusaloilleen. Nyt julkistetussa esityksessä tulevat koulutusvastuut laajentavat oppilaitosten koulutustarjontaa. Alkavien koulutusalojen opetusresurssit ja suunnitelmat ovat olleet pitkään valmistelussa, ja vahva valmius koulutuksen aloittamiseen on ollut.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 10.1.2022: Korkeakoulujen koulutusvastuita laajennetaan »