Savon historiallinen vaakuna on Pohjois-Savon liiton uusi tunnus

24.11.2021

KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman (vas.) ja maakuntajohtaja Marko Korhonen esittelivät erikoispaitaa.

KalPa luistelee perjantaina 26. marraskuuta Olvi Areenalla pelattavassa Savon derbyssä kaukaloon ennennäkemättömällä erikoispaidalla. Pelipaidan rintamuksesta ei löydy KalPan logoa, vaan Pohjois-Savon historiallinen vaakuna. Se on otteluisäntänä toimivan Pohjois-Savon liiton ja samalla maakunnan uusi kuvallinen tunnus.

Maakuntajohtaja Marko Korhonen kuvailee, että tutussa vaakunassa on mustalla kilvellä palkittainen viritetty käsijousi. Uutta siinä on kilven päälle lisätty kreivikunnan arvokruunu.

– En keksi osuvampaa tapaa lanseerata uutta modernisoitua vaakunaamme kuin nykyajan ritarien haarniska. Toivotaan, että se herättää myös vastustajissa pelonsekaista kunnioitusta, Korhonen naurahtaa.

Savon vaakunan historia ulottuu 1560-luvulle saakka.

– Ensimmäinen kuvallinen esitys vaakunasta tunnetaan melkein sen syntyajoilta. 1930-luvulla Pariisin kansalliskirjastosta löytyi vuodelta 1562 peräisin olevan käsikirjoitus, joka sisältää kaikkien silloisen Ruotsin valtakunnan maakuntien vaakunat. Niiden joukossa on myös Savon vaakuna, kertoo Pohjois-Savon liiton viestintäasiantuntija Jari Sihvonen.

Jousivaakuna on myös Etelä-Savon maakunnan heraldinen tunnus. Se eroaa Pohjois-Savon vaakunasta siinä, että se on käännetty peilikuvaksi.

– Arvokruunun ansiosta Savon vaakunat erottuvat jatkossa nyt paremmin toisistaan, Sihvonen perustelee.

Uusi ilme otetaan käyttöön vaiheittain.

– Upeaa, että pääsemme tuomaan esille pelipaidoissamme maakunnan uudistetun vaakunan ensimmäisenä. Meillä on vankka kannattajakunta ja yhteistyökumppaniverkosto Pohjois-Savossa. Olemme sydämeltään savolainen ja ylpeästi kuopiolainen, KalPan myynti- ja asiakkuusjohtaja Pasi Kuivalainen sanoo.

Mustassa erikoispelipaidassa kaikki mainokset ovat keltaisia ja lisäksi paidan kaulusta koristaa vanhan ajan tyyliin nyörit. Paitojen selän numerointi on keltainen ja seuran logot ovat ommeltu tyylikkäillä irtomerkeillä paitojen olkapäihin. Paidat ovat valmistettu kierrätysmateriaaleista. Ne tulevat huutokaupattavaksi ottelutapahtuman jälkeen.

Paidat ovat suomalaista työtä, sillä ne painetaan ja ommellaan Imatralla toimivassa Liiga Sport Wearissa.

Erikoispaidalla pelattava Savolaisten ottelu avataan Savon derbyille tutulla tavalla, kun Kuopion mieslaulajat saapuvat esittämään Savolaisen laulun. Ottelun avauskiekon pudottaa maakuntajohtaja Marko Korhonen. Ottelu alkaa Olvi Areenalla perjantai-iltana klo 18.30 ja ovet avataan klo 17.30.