Hötkyilemättömyys toi Savolainen sanavalmius-palkinnon Ilkka Herolalle

15.08.2021

Yhdistetyn hiihdon MM-hopeamitalisti Ilkka Herola on tämän vuoden Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinnon saaja. Palkinto julkistettiin sunnuntaina 15. elokuuta Pohjois-Savon maakuntapäivän yleisötilaisuudessa Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Palkintoraadin mukaan Herola edustaa modernia savolaista sanavalmiutta. Hänen kohdallaan se muodostuu hyvistä esiintymistaidoista, selväsanaisista analyysitaidoista sekä ennen kaikkea aidosta ja luonnollisesta läsnäolosta.

– Ilkka ossaa suhtautua, kuten yksi keskeinen positiivinen luonteenpiirteemme kuuluu. Hän on hötkyilemätön, hyväpäinen ja kohtelias. Edes tappion hetkellä hänen päänsä ei painu rintaan, kehuu viestintäasiantuntija Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta.

Toisin sanoen, jos tämän päivän savolaisuutta esittelevässä tietokirjassa esiteltäisiin savolaisen ihmisen prototyyppi, siinä olisi Ilkan kuva. Hän on kaikin puolin sivistynyt nuori mies. Tv-haastatteluja katsoessa savolaisille heimosiskoille ja -veljille syntyy sellainen fiilis, että tämä mies on meijjän Ilu!

– En osannut odottaa tätä. Tuli positiivisena yllätyksenä, että ei-ammattilainen puhe- ja esiintymishommissa voi saada tällaista tunnustusta. Toivottavasti tämä ei herätä pahaa verta taide- ja kulttuuripiireissä, vaikka tällä kertaa tällainen urheilijarutjake palkinnon viekin, Herola naurahti.

Palkinnon aiemmat saajat ovat näyttelijä-kirjailija Antti Holma, muusikko Sakari Kuosmanen, näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski ja kansantaiteilija Jaakko Teppo. Palkinnon jakavat Pohjois-Savon liitto ja Savon Sanomat.

– Kyllä se sanavalmius kotoa tulee. Meillä on aina puhuttu paljon. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa. Kun leuka liikkuu riittävästi, niin kehitys käy eteenpäin, analysoi Kuopiossa asuva ja Puijon Hiihtoseuraa edustava Herola.