Kokonaisturvallisuuden klusteri -hankkeen valmistelu etenee hyvää vauhtia

26.09.2023

Pohjois-Savossa on kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta elintärkeää ja korkeatasoista elinkeinotoimintaa, koulutusta, osaamista ja viranomaistoimintaa. Se luo maakunnalle hyvät valmiudet toimia turvallisuusalan kehittämisen ja yhteistyön veturina.

Jotta aluekehittäminen voisi pitkäjänteisesti ja strategisesti vahvistaa kokonaisturvallisuutta, Pohjois-Savon liitto on käynnistämässä kolmivuotista hanketta, jossa aletaan koota alueen kärkialoja vahvistavaa kokonaisturvallisuuden klusteria.

Klusteri tuottaa yritystoiminnalla, tiedolla, koulutuksella ja turvallisuuden valmiuksilla kansallisesti kykyä voittaa ilmasto- ja ympäristöongelmien, maailmantalouden häiriöiden sekä sisäisten ja ulkoisten turvallisuusuhkien monimuotoiset haasteet. Kokonaisturvallisuuden klusterin tavoitteet kytkeytyvät itäisen Suomen kehittämisvisioon ja kokonaisturvallisuuden kansalliseen merkittävyyteen.

– Kokonaisturvallisuus on koko Itäistä Suomea yhdistävä vahvuus. Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri vahvistaa myös Kuopion roolia kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksena, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen.

Tiedonvaihdon ja koordinaation alustaksi perustetaan kokonaisturvallisuuden kumppanuusfoorumi, joka tuo yhteen kokonaisturvallisuuden alueellisia toimijoita sekä kansallisia ja alueellisia viranomaisia koko maasta. Euroopassa käytävä sota, ilmastonmuutos ja maailmantalouden häiriöt aiheuttavat tarpeen vahvistaa kokonaisturvallisuuden osaamista ja toimintakykyä koko Suomessa.

Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri -hanke kestää kolme vuotta ja sen kokonaiskustannukset ovat 453 667 euroa. Hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston tuella, jota työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut turvallisuusklusterin kehittämiseen. Lisäksi maakuntahallitus päätti tänään myöntää hankkeelle ensimmäisen vaiheen rahoituksena 45 117 euroa Pohjois-Savon kehittämisrahastosta.

Hankkeeseen haetaan parhaillaan projektipäällikköä ja hankeassistenttia, joiden työpanoksella kootaan alan toimijaverkostot, suunnitellaan klusterin strategiset tavoitteet ja toimintamalli sekä tuotetaan klusteritoiminnan perustan muodostavaa tietoa ja viestintämateriaalia. Hankkeen tulokset kokoaa toimenpideohjelma, joka asettaa askelmerkit kokonaisturvallisuuden klusterin toiminnalle hankkeen päättyessä.

Molempien tehtävien hakuaika päättyy perjantaina 29. syyskuuta.

Maakuntahallituksen kokous 26.9.2023
Avoimet työpaikat

Lisätietoja antavat:
Mira Kokkonen, maakuntahallituksen puheenjohtaja
p. 050 3050656, mira.kokkonen@kiuruvesi.fi

Satu Vehreävesa, vs. maakuntajohtaja
p. 044 7142648, satu.vehreavesa@pohjois-savo.fi
 

Aihealueet kokonaisturvallisuus Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/sirvioheikkiuusi400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Heikki Sirviö |Aluekehityspäällikkö
+358447142603 heikki.sirvio@pohjois-savo.fi