Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinto Antti Heikkiselle

16.08.2022

 

Nilsiäläinen kirjailija Antti Heikkinen sai järjestyksessään kuudennen Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinnon.

Palkinnon perustelujen mukaan Heikkinen pitää monen ihmisen edestä huolta siitä, että savolaisuus säilyy hyvissä kantimissa. Hän tuo savolaisuuden parhaat puolet esille. Hän osaa suhtautua ja mukautua kaikkiin tilanteisiin. Leuhka hänestä ei ole tullut, vaikka kehujia riittää.

Savolaisuuden taltioijana hän on ainutlaatuinen. Vähääkään liioittelematta voi sanoa, että hän on oman aikamme renessanssi-ihminen. Hän on luonut uuden tavan käyttää Savon murretta ilmeikkäästi ja yltäkylläisesti mutta samalla ymmärrettävästi.

Heikkinen on harvinaisen, hämmästyttävän ja välillä hengästyttävän monipuolinen ja moni-ilmeinen. Kirjailijana hän on tuottelias ja nopea. Hänet hyvin tunteva henkilö luottaa, että kunhan askel vähän lyhenee ja sormet hidastuvat iän ja elämänkokemuksen myötä, niin kyllä se siitä vielä petraantuu.

Hänen teoksensa ovat kunnianosoituksia savolaisuudelle. Jo esikoisromaani palkittiin Savonia-kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2014. Sen jälkeen hän on kirjoittanut toistakymmentä romaania ja elämäkertaa ja tehnyt vaikka sun mitä.

Pohjois-Savon liitto ja Savon Sanomat jakavat Savolainen sanavalmius -tunnustuspalkinnon sanomisen taidon rohkaisemiseksi ja kannustamiseksi. Palkinto luovutettiin maanantaina Pohjois-Savon maakuntapäivänä pidetyssä Sävelretki savolaisuuteen -konsertissa Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Valinnan tehneeseen raatiin kuuluivat va. maakuntajohtaja Satu Vehreävesa ja viestintäasiantuntija Jari Sihvonen Pohjois-Savon liitosta sekä päätoimittaja Seppo Rönkkö ja toimituspäällikkö Heikki Toivanen Savon Sanomista.

Palkinnon aiemmat saajat ovat näyttelijä-kirjailija Antti Holma, muusikko Sakari Kuosmanen, näyttelijä-käsikirjoittaja Mari Perankoski, kansantaiteilija Jaakko Teppo ja yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola.