Puijon alue uuteen nousuun

18.01.2021

Kuopion maisemaa hallitsevan maamerkin ja valtakunnallisesti tunnetun matkailukohteen Puijon puitteet kohenevat lähivuosina merkittävästi. Kuopion kaupunki rakentaa Puijolle uuden tuolihissin. Lisäksi lakialueen pysäköintiä uudistetaan sopivaksi myös bussiliikenteelle ja luontoreittejä parannetaan liikuntarajoitteisille saavutettaviksi.

Puijon kehittäminen on yksi Kuopion kaupungin elinkeinopoliittisista kärkihankkeista.

– Kuopion kaupungin hanke edistää merkittävästi kotimaisen ja kansainvälisen matkailun mahdollisuuksia. Samalla Puijon alueen nykyisten ja mahdollisten uusienkin pk-yritysten toimintaedellytykset paranevat, sanoo ELY-keskuksen johtava yritysasiantuntija Eija Pihlaja.

Kuopion kaupungin yritysasiamiehen Unto Juutisen mukaan uuden tuolihissin rakentaminen parantaa olennaisesti Puijon lakialueen palveluiden saavutettavuutta. Hissi-investointi on tarkoitus toteuttaa kesällä 2022.

– Hissi antaa uuden väylän tulla ylös urheilulaakson suunnasta. Erityisesti sesonkiaikoina parkkipaikkakapasiteetista on ollut lakialueella pulaa. Uskon, että monille jo pelkkä hissinousu on ainutkertainen elämys, toteaa Juutinen.

Hänen mukaansa nykyinen yksipaikkainen hissi on elinkaarensa lopussa.

– Viime aikoina se on palvellut hädin tuskin mäkihyppääjien tarvetta.

Mahdollisuuksia uusille aktiviteeteille ja yritystoiminnalle

Kolmen ja puolen miljoonan euron suuruisella hankekokonaisuudella vahvistetaan Puijon liikuntamatkailupainotusta ja huomioidaan alueen kasvava merkitys arvokkaana luontokohteena.

Puijo Peak Oy:n yrittäjän Pekka Niemelän mukaan moderni tuolihissi luo edellytyksiä liiketoiminnan kehittämiseen ja monipuolistamiseen.

– Tuolihissi on ollut kynnyskysymys esimerkiksi rinnetoimintojen kehittämiseen, johon meillä on useita ideoita jo valmiina. Hissi antaa varmasti uutta puhtia myös mäkihyppääjien harjoitteluun sekä kilpailutoimintaan.

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertasen mukaan kaikki uudet aktiviteetit lakialueen ympäristössä lisäävät myös ravintolapalveluiden kysyntää.

– Tuolihissi tuo varmasti Puijolle uusia asiakkaita, matkailijoita ja ulkoilijoita, kehuu Mertanen.

Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä puoltaa 815 000 euron Euroopan aluekehitysrahaston tuen myöntämistä 2,3 miljoonan euron hissikokonaisuuteen.

Kuva: Jarmo Kuittinen


Lisätietoja:
Yritysasiamies Unto Juutinen, Kuopion kaupunki
p. 044718 2084

Johtava yritysasiantuntija Eija Pihlaja, ELY-keskus
p. 0295 026610