Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Herokuva

Meillä on tietoa. Meillä on taitoa. Teemme tekoja Pohjois-Savolle ja koko Suomelle.

Tarinamme
Ruikonperän Sinfonia soi elokuussa Kuopiossa ja Joensuussa! Osta liput

Maakunnan yhteisen tahdon ja verkostojen rakentaja

Pohjois-Savon liitto on kuntayhtymä, jonka jäseniä ovat kaikki maakunnan kunnat (19). Päätehtäviämme ovat aluekehittäminen ja maakuntakaavoitus. Vastuualueisiimme kuuluvat aluekehityksen ja -rahoituksen, maakuntakaavoituksen sekä liikennejärjestelmäsuunnittelun viranomais- ja kehittämistehtävät.

Tietoa meistä

JTF-tukea vihreän siirtymän hankkeille

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF tarjoaa mahdollisuuden tehdä vihreästä siirtymästä vihreän kiihdytyksen, jolla on positiivinen vaikutus aluetalouteen. Rahastosta tuetaan uusien työpaikkojen ja liiketoimintamahdollisuuksien sekä vihreän teknologian ratkaisujen kehittämistä varsinkin maaseutualueillamme. JTF-haut on nyt auki.

Tutustu rahoitusmahdollisuuksiin

Uusimmat uutiset ja tiedotteet

Uutiskuva

Pohjois-Savon liiton ensimmäiseen JTF-hankehakuun saapui 44 hakemusta

07.06.2023 | Pohjois-Savon liitto avasi oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) hankehaun kehittämis- ja investointihankkeille huhtikuussa. Ensimmäiseen määräaikaan (2.6.2023) mennessä jätettiin 44 hankehakemusta. Tukea haettiin yhteensä 12,7 miljoonan euron edestä.

Uutiskuva

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä

31.05.2023 | Pohjois-Savossa tehdään kunnianhimoista ilmastotyötä. Pohjois-Savon ELY-keskukselle ja sen koordinoimalle Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle on myönnetty kunniamaininta kuntien ilmastotyön tukemisesta ja alueellisen ilmastotyön edistämisestä.

Uutiskuva

Kovan luokan nimet tähdittävät Jaakko Tepon tribuuttikonsertteja

31.05.2023 | Ruikonperän Sinfonian solisteina esiintyvät blueskuningatar Erja Lyytinen, hevimetallin pioneeri Marko Hietala ja Happoradio-yhtyeen keulakuva Aki Tykki. Jaakko Tepon poika Ilja Teppo nähdään lavalla yhtyeensä kanssa. Kuopion ja Joensuun konserttien liput ovat nyt myynnissä.

Uutiskuva

Tiilikkajärvestä tulee eteläisen Suomen toiseksi suurin kansallispuisto

31.05.2023 | Tiilikkajärven kansallispuisto kokee torstaina 1. kesäkuuta varsinaisen kasvupyrähdyksen. Puistoon liitetään 3 768 hehtaaria Rautavaaran kunnan alueella sijaitsevia, valtion omistuksessa olevia maita. Siitä tulee maa-alaltaan eteläisen Suomen toiseksi suurin kansallispuisto.

Uutiskuva

Kuopion bussiliikenteessä pyritään aikatauluvapaampaan liikkumiseen

29.05.2023 | Kuopion kaupunki käynnistää suunnitteluhankkeen, jossa kehitetään joukkoliikenneinfrastruktuuria kolmen vuoden päästä liikennöinnin aloittavien runkolinjojen ja Kuopio–Siilinjärvi-välin linjojen reiteillä. Maakuntahallitus päätti myöntää suunnitteluhankkeelle AKKE-rahoitusta 91 346 euroa.

Uutiskuva

Veturiyritykset kuljettavat Pohjois-Savon pk-yrityksiä kasvuun

23.05.2023 | Uudessa EU-hankkeessa pohjoissavolaisia pk-yrityksiä aletaan ohjaamaan kasvun raiteille suurten veturiyritysten perässä. Uutta liiketoimintaa ja kansainvälistä kauppaa on löydettävissä eturivin yritysten vetämissä verkostoissa ja niissä toteutettavissa t&k-hankkeissa.

Kokoukset ja tapahtumat

Kuukauden teko

Saimaalla syntyi ennätykselliset 100 kuuttia. Metsähallituksen johtamissa saimaannorppien pesälaskennoissa ja pesäpaikkasukelluksissa havaittiin tänä vuonna syntyneen 100 kuuttia, mikä on suurin havaittu kuuttimäärä koko laskentahistorian aikana. Itä-Suomen yliopisto on tiiviisti mukana saimaannorpan suojelutoimenpiteissä sekä luo tieteellistä pohjaa suojelutyölle. Julkaistu 5.6.2023

Lue lisää

Iisalmi

Suomen ihmeellisin kaupunki on Iisalmi. Kansainvälisesti tunnettu, helposti saavutettava, rohkeasti kehittyvä ja vetovoimainen seutukaupunki, joka tarjoaa loistavat asumisen ja yrittämisen olosuhteet sekä toimivat seudulliset palvelut. Emme odota ihmeitä. Teemme niitä.

iisalmi.fi

248 400 asukasta – 19 kuntaa

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta. Keskuskaupunki Kuopio on yksi vetovoimaisimmista kaupungeista niin yritysten, työpaikkojen, opiskelun kuin väestönkasvun osalta. Varkaus on isojen kansainvälisten yritysten teknologiakaupunki. Siilinjärveltä noustaan lentoon, ja Iisalmen seudulla tehdään ihmeitä. And oh my Suonenjoki, Strawberry Fields Forever! Upea maakuntamme on toden totta täynnä ylpeyden aiheita. Videoiden avulla pääset tutustumaan niihin paremmin. Klikkaa nimeä ja katso!

Vaikuttaminen ja yhteistyö

Viitoskäytävä – kaikki ja enemmänkin

Viitoskäytävä on uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke, joka lisää koko Suomen hyvinvointia. 900 kilometriä pitkä käytävä Etelä-Savosta Itä-Lappiiin yhdistää eri aluekehitystoimijat. Se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat muodostaen laajan ja sitoutuneen kumppanuusverkoston.

Lue lisää

Itä- ja Pohjois-Suomi nojaa vahvuuksiinsa

Itä- ja Pohjois-Suomen alueen maakunnilla (IP-alue) on pitkät perinteet yhteistyölle. Yhteistyön ytimen muodostaa älykäs erikoistuminen, johon perustavat valinnat tukevat maakuntien kasvualoja. Tarkoituksena on kehittää uusia käytänteitä, joiden avulla yritykset voivat hyödyntää koko IP-alueen osaamista ja monipuolista innovaatioalustojen verkostoa.

Lue lisää

Kulttuuri kuulolla

Kulttuuritoiminnan alueellista kehittämistehtävää on toteutettu verkostoyhteistyönä Pohjois-Savon kuntien kanssa. Tavoitteena on parantaa kuntien asukkaiden kulttuurin saatavuutta, saavutettavuutta ja kulttuurista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikissa väestöryhmissä.

Lue lisää

Itärata yhdistää puoli Suomea

Itärata Oy:n tehtävänä on suunnitella nopea raideyhteys pääkaupunkiseudulta Porvoon kautta Kouvolaan sekä mahdollistaa nykyistä suoremmat ja nopeammat yhteydet itäiseen Suomeen. Itärata palvelee noin kahta miljoonaa asukasta seitsemän maakunnan alueella.

Lue lisää

Pohjois-Savo tilastoi ja ennakoi

foreSavo on tilasto- ja ennakointisivustomme, joka tarjoaa tietoa maakunnan tulevaisuuden näkymistä ja ajantasaisia tilastoja maakunnan kehityksestä. Tilastotietoja kootaan väestökehityksestä, koulutuksesta, työllisyydestä, elinkeinoelämän kehityksestä ja alue- ja kuntataloudesta.

foresavo.fi