Pohjois-Savossa on jaossa yli 60 miljoonaa euroa JTF-rahaa

19.12.2022

Pohjois-Savossa on haettavana ensi vuonna 61 miljoonan euron rahoituspotti ilmastoneutraalin talouden edistämiseen ja työllisyyden hoitamiseen. Rahoitus on peräisin EU:n uudesta oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Rahastosta käytetään lyhennettä JTF sen englanninkielisen nimen mukaisesti. Lyhenne tulee sanoista Just Transition Fund.

Pohjois-Savon liiton vs. aluekehitysjohtajan Heikki Sirviön mukaan JTF-rahasta on käytetty hieman harhaanjohtavasti nimitystä turveraha. Se tarjoaa maaseutualueille täysin uusia elinkeino- ja työllisyysmahdollisuuksia.

– Suomen peruste JTF-rahoitukselle on ollut toki turpeen energiakäytöstä luopumisesta aiheutuvien taloudellisten haittojen korvaaminen, mutta sen laajempana tavoitteena on kannustaa maakuntia aluetalouksien uusiutumiseen ja monipuolistumiseen, kertoo Sirviö.

Rahoitus mahdollistaa hyvin monenlaiset kehittämistoimet.

– JTF soveltuu erityisen hyvin kaikkeen kehittämistyöhön, mikä vähentää päästöjä, uudistaa energiantuotantoa ja edistää kiertotalouden toimintamalleja.

Rahoitusta voi hakea koko Pohjois-Savossa. Pohjois-Savon liitto voi myöntää rahoitusta elinvoiman kehittämishankkeisiin, TKI-toiminnan kehittämis- ja investointihankkeisiin ja kuntien perusrakenteen investointeihin yritysten toimintaedellytyksiin.

ELY-keskukselta rahoitusta voi hakea ennallistamishankkeisiin, yritysten hankkeisiin sekä työllisyyteen vaikuttaviin uusien taitojen hankkimiseen varsinkin nuorille, uudelleen kouluttautumiseen ja uuteen yritystoimintaan tai yritystoiminnan uudistamiseen.

Maakuntahallitus on hyväksynyt Pohjois-Savon alueellisen JTF-suunnitelman helmikuussa 2022. Euroopan komissio hyväksyi Suomen JTF-ehdotuksen ja sen osana Pohjois-Savon JTF-suunnitelman keskiviikkona 21. joulukuuta.

Pohjois-Savon liitto ja ELY-keskus järjestävät tammikuussa 2023 neljä seututapaamista, joissa kartoitetaan paikallisia kehittämistarpeita sekä kerrotaan JTF-rahoituksesta ja sen käyttömahdollisuuksista.

JTF-seututapaamiset järjestetään sisällöllisesti samanlaisina seuraavasti:

  • 11.1.2023 klo 9–11 Iisalmi, Ylä-Savon ammattiopisto, Sankariniemen kampus, auditorio, Asevelikatu 4
  • 12.1.2023 klo 13–15 Suonenjoki, Yrityspuisto Futuria, auditorio, Jalkalantie 6
  • 13.1.2023 klo 9–11 Varkaus, Navitas Kehitys Oy, kokoustila Ankkuri, Wredenkatu 2
  • 20.1.2023 klo 9–11 Kuopio, Pohjois-Savon liitto, maakuntasali, Sepänkatu 1 (myös Teams-yhteys)

Neljässä seututapaamisessa avataan JTF-rahoitusta

Tiedotetta korjattu 21.12.2022: Euroopan komissio hyväksyi Suomen alueelliset oikeudenmukaista siirtymää koskevat suunnitelmat 21.12.2022, ei 16.12.2022.

Komission tiedote 21.12.2022