Itä-Suomen maakuntajohtajat tukevat Imatraa Erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikaksi

18.03.2021

Suunnitteluvaiheessa olevasta Erä- ja luontokulttuurimuseosta kilpailevat loppusuoralla Imatra, Pyhtää, Rovaniemi, Oulu ja Riihimäki.

Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakuntajohtajat tukevat Imatran valintaa uuden museon sijoittumispaikaksi. Imatra olisi loistava valinta, koska kaupungin tarjoamat tilat sijaitsevat Vuoksen rannalla upealla paikalla. Imatra ja Vuoksen vesistö ovat kalastusmatkailun varhaisimpia kohteita Suomessa, ja Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys.

Imatran sijainti Saimaan ja järvi-Suomen sydämessä on erä- ja luontokulttuurimuseon kannalta paras mahdollinen.

Itä-Suomen maakunnat ovat yhteistyössä tekemässä Saimaa-ilmiötä, jossa Savonlinnaa haetaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Saimaa-ilmiö on alusta alkaen ollut neljän maakunnan, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä niiden pääkaupunkien (Mikkeli, Lappeenranta, Kuopio ja Joensuu) ja Savonlinnan yhteinen hanke.

Saimaa-ilmiön synty ja lähtöasetelma on ilmiömäinen. Euroopan kulttuuripääkaupunki -ohjelman historiassa on todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun alueen isot kaupungit tukevat itseään pienempää kaupunkia kulttuuripääkaupungiksi.

Erä- ja luontokulttuurimuseon sijoittuminen Imatralle olisi tärkeä osa luontomatkailun kokonaisuutta, joka yhdistyy Saimaa-ilmiön mukanaan tuomaan kokonaisuuteen. Saimaa-ilmiön myötä alueen matkailijamäärät moninkertaistuvat.

Itä-Suomi ja järvi-Suomi on maailman paras paikka tutustua erä- ja luontoasioihin. Veden voima on jääkaudesta saakka muovannut maisemia sekä tuonut alueen ihmisille uskallusta ja rouheutta. Se on opettanut arvostamaan luontoa ja ohjannut ihmiset mieluisille kotipaikoille rakentamaan kyliä, taajamia ja kaupunkeja. Vedestä ja metsästä on syntynyt vahva alusta ihmisille kehittää elämää maakunnissa. Vesistö yhdistää sen rantojen neljää maakuntaa Etelä- ja Pohjois-Savoa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalaa.

Tuemme Imatraa museon sijoituspaikaksi

Markus Hirvonen
Maakuntajohtaja, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Marko Korhonen
Maakuntajohtaja, Pohjois-Savon liitto

Pentti Mäkinen
Maakuntajohtaja, Etelä-Savon maakuntaliitto