Itä- ja Pohjois-Suomen uusi yhteinen älykkään erikoistumisen strategia vastaa globaaleihin haasteisiin

20.12.2023

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat julkaisseet yhteisen älykkään erikoistumisen strategian. Strategian tarkoituksena on tuoda esiin alueen yhteistyömahdollisuuksia, vahvaa osaamista ja kehittämistyötä maailmanlaajuisten ja eurooppalaisten haasteiden ratkaisemisessa. Yhteisen älykkään erikoistumisen strategian painopisteet tukevat Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien kasvualoja, jotka luovat pohjan kestävälle elinkeinoelämän kasvulle ja uudistuvalle elinkeino- ja innovaatiotoiminnalle. Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntiin kuuluvat Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo.

Painopisteiksi on valittu puhtaat ratkaisut, digitalisaation hyödyntäminen ja kestävä palvelutuotanto

Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategian painopisteet liittyvät tiiviisti ilmastopolitiikkaan, energiamurrokseen ja strategiseen omavaraisuuteen. Nämä painopisteet tukevat alueen maakuntien kasvualoja ja luovat perustan kestävälle elinkeinoelämän kasvulle sekä uudistuvalle elinkeino- ja innovaatiotoiminnalle. Yhteistyön painopisteiksi on valittu puhtaat ratkaisut, digitalisaation hyödyntäminen ja kestävä palvelutuotanto.

Vuodesta 2024 voimaan tuleva strategia keskittyy suuralueen yhteistyön, osaamisen ja kehittämistyön korostamiseen. Strategia vahvistaa Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyötä paitsi ylimaakunnallisesti, myös kansallisesti ja kansainvälisesti.

Yhteistyötä koordinoi vuorollaan Itä- ja Pohjois-Suomen puheenjohtajamaakunta

Alueen älykkään erikoistumisen yhteistyötä on tehty hankevetoisesti. Itä- ja Pohjois-Suomen yhteinen älykkään erikoistumisen strategia on laadittu asiatuntijatyöryhmässä osana Älykäs erikoistuminen Itä- ja Pohjois-Suomessa 2022 – 2027 (ELMO II)- hanketta. Hanketta on rahoittanut Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Nyt työ siirtyy vakituiseksi osaksi maakuntaliittojen normaalia toimintaa. Yhteistyötä koordinoi vuorollaan Itä- ja Pohjois-Suomen puheenjohtajamaakunta. Vuonna 2024 puheenjohtajana toimii Keski-Pohjanmaa.

Strategian toimeenpanoa ja seurantaa hallinnoi Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliittojen edustajista koostuva asiantuntijaryhmä. Yhtenä strategian toimeenpanon konkreettisena keinona Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat myöhemmin avaamassa strategian painopisteiden mukaisia ylimaakunnallisia rahoitushakuja. Lisätietoa rahoitushauista julkaistaan maakuntaliittojen viestintäkanavissa.

Liitteet

ipsuomen_yhteinen_alykkaan_erikoistumisen_strategia Lataa tiedostoLataa
Aihealueet edunajaminenkansainvälisyysvaikuttaminenyhteistyö Jaa artikkeli
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/vehreavesasatu4_400x400px.jpg

Tietoa. Taitoa. Tekoja.

Satu Vehreävesa |Aluekehitysjohtaja
+358447142648 satu.vehreavesa@pohjois-savo.fi
/media/8-yhteystiedot/henkiloston-yhteystiedot-sivu/henkilosto/intkemaarit400x400px.jpg

Lisätietoja

Maarit Intke |Aluekehitysasiantuntija
+358447142617 maarit.intke@pohjois-savo.fi