Tytti Määttä odotetusti Pohjois-Savon maakuntajohtajaksi

12.12.2022

Kasvokuva
Pohjois-Savon maakuntavaltuusto valitsi tänään odotetun yksimielisesti uudeksi maakuntajohtajaksi Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän.

Määttä seurasi kokouksen livelähetystä työpaikaltaan Kuhmosta. Hän esittäytyi valtuustolle ja avasi omia toimintaperiaatteitaan.

– Lämmin kiitos luottamuksesta. Luottamus tulee aina ansaita omilla teoilla. En ole kotoisin Pohjois-Savosta, enkä ole koskaan asunut alueella. Minulla on siis paljon opittavaa, mutta samalla äärimmäisen paljon luontaista mielenkiintoa tutustua alueeseen ja sen toimijoihin: ihmisiin, kuntiin, järjestöihin ja yrityksiin. Toivon, että hyvän verkostotyön ja vuoropuhelun kautta voimme yhdessä kehittää maakuntaa, hän sanoi.

Määtän mielestä on elintärkeää, että Pohjois-Savon kehittämiseen luodaan innostunutta ilmapiiriä ja kitketään näköalattomuutta.

– Toivon, että voimme kokeilla uutta ja sallia myös muutosta. Virheitäkin tulee oppia sallimaan, koska kukaan ei koskaan uskalla yrittää mitään, jos epäonnistumisen pelko on liian suuri. Toivon, että voin auttaa alueen kuntia ja kaupunkeja niiden työssä alueen elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämisessä. Vahvuudet tunnistaen jokainen ihminen ja paikkakunta voi kukoistaa.

– Haastatteluun valmistautuessani haastateltavilta pyydettiin Pohjois-Savon visiota. Koen, että maakunnallinen visio on samalla brändilupaus. Sellainen asia, jota jokainen voi kantaa sydämessään ja paidassaan ylpeästi. Muotoilin vision sloganin muotoon Paras kasvaa Pohjois-Savossa.

Hän kutsui kaikki mukaan visiotyöhön.

– Se ei ole koskaan yhden ihmisen tai edes maakuntavaltuuston hengen tuote. Se luodaan aina yhdessä. Vision luovat ja tekevät ihmiset. Siksi yhteisen tahtotilan muodostaminen on kaikkein tärkein osa matkaa yhteiseen visioon. Sitä tahtotilaa haluan lähteä kanssanne luomaan.

Uusi maakuntajohtaja aloittaa työt kevättalvella.

– Tavoitteena olisi aloittaa maaliskuussa koulujen hiihtolomien jälkeen.

42-vuotias Tytti Määttä on työskennellyt Kuhmon kaupunginjohtajana vuodesta 2018 lähtien. Sitä ennen hän toimi kahdeksan vuotta syntymäkuntansa Vaalan kunnanjohtajana. Vaalaan hän siirtyi Kuntaliiton erityisasiantuntijan paikalta. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Määtästä tulee järjestyksessään neljäs Pohjois-Savon maakuntajohtaja. Hänen edeltäjiään ovat olleet Antti Mykkänen (1991–2004), Jussi Huttunen (2005–2016) ja Marko Korhonen (2016–2022).

Maakuntavaltuuston kokous 12.12.2022