Kiuruvesi on vuoden 2022 Yrittäjäystävällisin kunta

18.02.2023

Vuoden Yrittäjäystävällisin kunta -kisaan osallistuivat kaikki Pohjois-Savon 19 kuntaa. Ne arvioivat toimintaansa yrittäjyyden ja ajankohtaisesti nyt myös uuden kunnan ja sen tehtävien näkökulmasta yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa Savon Yrittäjien ja Pohjois-Savon liiton tekemän arviointilomakkeen pohjalta.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kehuu Kiuruveden nousua ykköspaikalle ansaituksi.

– Muistelen aikaa pari vuotta taaksepäin. Kiuruvesi ja sen yrittäjät päättivät silloin alkaa tositoimiin yrittäjyyden toimintaympäristön parantamiseksi. Erityisesti haluan korostaa heidän yhteistä aktiivisuuttaan yritysvierailujen osalta. He ovat käyttäneet runsaasti aikaa ja jalkautuneet yrityksiin laajasti ympäri laajapinta-alaista Kiuruvettä. Tietoisuus paikkakunnan yrityksistä on lisääntynyt, kun mukana vierailuilla on ollut myös paikallislehti. Tämä on parantanut merkittävästi kaupungin yrittäjyysimagoa ja näkyvyyttä. Yrityksiltä tulleet konkreettiset ajatukset ja terveiset on otettu huomioon laadittaessa uutta elinkeino- ja yritysohjelmaa. Kyllä teot puhuvat tänä vuonna vahvasti Kiuruveden puolesta.

Va. maakuntajohtaja Satu Vehreävesa toteaa, että elinkeinoelämä, pienet ja suuret yritykset ovat Pohjois-Savon kasvun perusta.

– Yritysten palvelut ja tuotteet, maakunnassa ja maakunnan ulkopuolelle tuovat työtä ja toimeentuloa monelle savolaiselle. Tärkeää onkin etenkin näinä epävarmuuden aikoina, että yrityksiä tuetaan ja autetaan sekä innostetaan kehittämään toimintaansa. Ilo oli huomata, että maakunnan kaikki kunnat ovat yrittäjäystävällisiä, kukin omalla tavallaan. Kiuruveden ilmapiiri kuitenkin arvioiden mukaan poikkesi muista innostavuudellaan, ottautumisellaan, yrittäjien kuuntelulla. Kiuruvesi on myös kiitettävästi näkynyt median eri kanavilla myönteisessä mielessä. Tänä vuonna palkinto kuuluu näillä kriteereillä Kiuruvedelle.

Tavoite järvivihreän talouden edelläkävijäksi

Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen kertoo, että Kiuruvedellä tunnustus otetaan nöyränä ja kiitollisena vastaan.

– On hienoa, että Kiuruvedellä tehtävä työ on noteerattu maakunnan tasolla. Kaupungin ja yrittäjien välinen yhteistyö on kehittynyt huimasti reilun vuoden aikana. Teemme asioita paljon yhdessä ja yhteistyöllä. Monia konkreettisia asioita on saatu yhdessä eteenpäin ja kaupungin toimintamalleja on kehitetty yrittäjämyönteisemmäksi, haluamme jatkaa tätä aktiivista kehittämistyötä myös jatkossa. Yhdessä ja yhteistyöllä olemme saaneet paljon aikaan. Tämä tunnustus kannustaa meitä jatkamaan työtä elinvoimaisen Kiuruveden ja Pohjois-Savon puolesta. Haluamme nostaa rimaa edelleen ylöspäin.  

Kiuruveden perusajatuksena on, että siellä halutaan kääntää vahvuudet menestystekijöiksi ja heikkoudet vahvuuksiksi. Tavoite on olla järkivihreän talouden edelläkävijä.

Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtaja Tomi Rönkkö on onnellinen kotikunnan palkitsemisesta.

– Otamme Pohjois-Savon yrittäjäystävällisin kunta tittelin Kiuruvedellä suurella ilolla vastaan. Joskus vaatii pohjalla käyntiä, jotta voi nousta piikkipaikalle. Muutama vuosi sitten tuoreena puheenjohtajana käytiin kriisipalaveriä silloisen kaupunginhallituksen kanssa, johtuen Suomen Yrittäjien kuntabarometrin seurauksena. Olimme barometrin pahnan pohjimmaisena. Sen jälkeen on Kiuruvedellä alkanut määrätietoinen työ kuntamme yrittäjäystävällisyyden parantamiseksi. Aktiivinen ja positiivisuutta huokuva yrittäjäyhdistys, rohkeat yrittäjät, uusi luottamusmiesjohto sekä uusi kaupunginjohtajamme, me yhdessä olemme saaneet Kiuruvedelle uuden ilmeen.

– Tätä titteliä tullaan juhlistamaan keväämmällä, mutta sen jälkeen työ jatkuu ja tavoitteena on olla piikkipaikalla myös seuraavalla kerralla. Olkoon tuo edellinen lause sparrauksena muille Pohjois-Savon kunnille, Tomi Rönkkö vinkkaa.

Savon Yrittäjien missiona on parantaa pohjoissavolaisten yrittäjien arkea

– Uskomme, että Yrittäjäystävällisin kunta -arviointi ja sen pohjalta käytävä hyvätahtoinen kisailu on vuosien saatossa kirittänyt kuntiamme toimimaan paikkakunnan yrittäjien kanssa enemmän yhteistyössä. Muun muassa kuntien hankintapolitiikkaa ja yrittäjyyskasvatusta on arvioinnin kautta saatu edistettyä. Tavoite vajaa kymmenen vuotta sitten arviointia suunnitellessa oli erityisesti se, että kunnat ja yrittäjät pitää saada yhteisen pöydän äärelle keskustelemaan yrittäjien toimintaympäristöön ja siten kunnan elinvoimaan liittyvien asioiden tiimoilta. Uskallan sanoa, että tässä on onnistuttu, kertoo Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö ja kuntavastaava Mia Simpanen.


Lisätietoja antavat:

toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjät
p. 0400 404 346, paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Va. maakuntajohtaja Satu Vehreävesa, Pohjois-Savon liitto
p. 044 714 2648, satu.vehreavesa@pohjois-savo.fi

kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen, Kiuruveden kaupunki
p. 050 355 5393, juha-pekka.rusanen@kiuruvesi.fi

puheenjohtaja Tomi Rönkkö, Kiuruveden Yrittäjät
p. 050 596 3790, tomi.h.ronkko@gmail.com

asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen, Savon Yrittäjät
p. 044 3680 505, mia.simpanen@yrittajat.fi