Suomalainen kala palaa suomalaisten pöytään. Saimaan Tuore toi helmikuussa 2018 markkinoille kalan, joka ui monessa mielessä vastavirtaan. Koko ketju mätimunasta lautaselle on mietitty uusiksi. Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa kasvavien kirjolohien liha on tuoretta, terveellistä, puhdasta, ympäristöystävällistä ja aina sataprosenttisen jäljitettävää.

“Toisin kuin perinteisillä kalamarkkinoilla, meidän apajilla eivät näy sesonkivaihtelut. Kalaa tulee tasaisesti ympäri vuoden, mikä tarkoittaa myös tasaista saatavuutta, laatua ja hintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Saimaan Tuoreella on mahdollisuus haastaa paitsi norjalainen tuontikala niin myös jauheliha”, Saimaan Tuoreen toimitusjohtaja Jarkko Alho sanoo.

Tämä kiinnosti myös S-ryhmää, joka otti Saimaan Tuoreen kirjolohifileet laajaan valtakunnalliseen jakeluun kauppoihinsa. Kirjolohifileitä myydään aluksi lähes kaikissa Prismoissa ja osassa S-marketteja. Valikoimia laajennetaan saatavuuden parantuessa. Ensimmäiset Varkaudessa kasvatetut Saimaan Tuoreen kirjolohet tulevat myyntiin kevään aikana.

”Kotimainen kala on pudonnut kokonaan pois monen perheen ruokapöydästä. Haluamme muuttaa tämän ja nostaa terveellisen suomikalan takaisin kotien ruokalistoille. Saimaan Tuore tuli nyt parahiksi apuun”, S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo.

Saimaan Tuoretta myydään yhden ja kahden fileen paketeissa, joista yhden fileen paketit tulevat ensimmäisenä kauppoihin.

“Annoskokoinen 170 gramman file on juuri sopivan kokoinen sinkulle tai pariskunnalle, kahden fileen paketista syö kaksi aikuista ja kaksi lasta”, Saimaan Tuoreessa mukana oleva kokki Jyrki Sukula sanoo.

Saimaan Tuoreen tuotekehityksessä on mietitty paljon myös kalan valmistamista ja helpotettu sitä kaikin tavoin.

“Saimaan Tuore on terveellistä pikaruokaa. Ruodottomasta fileestä tekee todella helposti ruoan muutamassa minuutissa. Lisäksi annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä”, Sukula jatkaa.

Vesiviljelylaitoksia myös ulkomaille

Saimaan Tuoreen tavoitteena on olla Suomen tunnetuin kalabrändi 2020 mennessä ja rakentaa uusia vesiviljelylaitoksia ulkomaille.

Kirjolohet kasvavat Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa, jossa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä puhdistetaan koko ajan. Tämä edistää kalaterveyttä ja vähentää merkittävästi kasvatuksen ympäristökuormitusta. Kalojen ruokinta on tarkkaan optimoitu, jotta ne kasvavat tasaisesti ja niiden lihan omega 3 -rasvahappokoostumuksesta tulee mahdollisimman hyvä.

Kasvatusprosessi on kolmiosainen ja jakaantuu Hollolaan, Huutokoskelle ja Varkauteen. Tuotantokapasiteetti on miljoona kiloa vuodessa. Täystuotanto alkaa syyskesällä 2018.

Saimaan Tuoreen taustayhtiön Finnforel Oy:n omistavat Arvokala Oy, Tukku Heino Oy ja Aii Corporation Oy. Yhtiön toimitusjohtaja on Jarkko Alho.

Teksti: STT Info/Mellakka Helsinki


Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta (EMTR) Keski-Savon teollisuuskylä Oy:lle rahoitusta kalan kasvatukseen tarkoitetun hallin rakentamiseen 1,8 miljoonaa euroa ja Finnforel Oy:lle kalankasvatuksessa tarvittavan kiertovesitekniikan ja altaiden hankintaan 3,125 miljoona euroa. Varkauden kalatalousinvestointien kokonaiskustannukset ovat yhteensä hieman yli 11 miljoona euroa. Hankkeen työllisyysvaikutus on 16 henkilötyövuotta.