Joroisten kunta tulee osaksi Pohjois-Savon maakuntaa tammikuun alussa. Pohjois-Savon väkiluku kasvaa noin 4700 hengellä reiluun 248 000 asukkaaseen.

Maakuntavaihdoksen myötä Joroisista tulee Pohjois-Savon 19. kunta. Se on uuden kuntaperheensä toiseksi vanhin Rautalammin jälkeen. Vuonna 1631 perustetun Joroisten kunnan 400-vuotisjuhlia vietetään kymmenen vuoden päästä.

Yhteistä Rautalammin ja Joroisten kunnilla on myös niiden ainutlaatuinen kartanohistoria. Erityisesti Joroisten kartanoiden ryhmää pidetään omaperäisenä, sillä se on maamme varsinaisen kartanovyöhykkeen ulkopuolelle syntynyt ilmiö. Se on voimakkaasti leimannut pitäjän rakennettua kulttuuriympäristöä.

Savon kartanoiden synty 1700-luvulla liittyy Haapaniemen kadettikoulun toimintaan. Upseerit hankkivat kartanotiloja Rantasalmen lisäksi lähiympäristön pitäjistä. Monet kartanorakennuksista ovat peräisin autonomian ajalta 1800-luvun alkupuolelta. Savon kartanokulttuurin kukoistuskaudella 1760–1860 kartanoita oli yli sata lähinnä Joroisissa, Rantasalmella ja Juvalla.

Kartanoiden joukkoon kuuluu myös arkkitehtuurihistorian merkkiteoksia. Joroisissa kartanoita ovat mm. Frugård, Paajala, Joroisniemi, Järvikylä, Koskenhovi, Torstila, Kotkan hovi, Stendal, Vättilän hovi, Pasala ja Korhola. Suomalaisille niistä tutuin on Järvikylän kartano, joka on nykyään Suomen laajimman yrtti- ja salaattivalikoiman koti.

Pikku Pariisi

Tänä päivänä kartanokulttuurin henki ja ilmapiiri on aistittavissa Joroisten Musiikkipäivillä.

– Kamarimusiikki on soinut vuosisatoja Joroisten pitäjän kartanoissa. Musiikkia on kuunneltu ja soitettu itse, ja jo 1700-luvun loppupuolella Joroisten seurapiirielämä oli sen verran vilkasta tanssiaisineen, että pitäjää alettiin kutsua Pikku Pariisiksi tai Savon Pariisiksi. Osasyynä nimitykseen olivat musiikki- ja teatteriseurueet, jotka saapuivat Tukholmasta ja huhujen mukaan jopa Pariisista saakka, kerrotaan Wikipediassa.

Hengen ravinnon vastapainoksi Joroinen tarjoaa myös ruumiin ravintoa. Paikkakunta tunnetaan kestävyysurheilun todellisesta klassikosta, Finntriathlonista. Suomen kovimmat triathlonistit ovat kesäisin kokoontuneet Joroisiin jo lähes 40 vuoden ajan. Voidaankin sanoa, että suomalainen triathlon syntyi Joroisissa vuonna 1983. Nykyisin paremmuudesta kilpailevat niin kotimaiset triathlonhuiput kuin itseään vastaan kamppailevat kuntoilijat.

Golfaajien keskuudessa Joroinen tunnetaan myös kirkonkylän tuntumassa sijaitsevasta 18-reikäisestä golfkentästä.

Maakuntavaihdokset toteutetaan kuntien omasta aloitteesta

Maakuntarajan poistumisesta Varkauden ja Joroisten väliltä on haaveiltu ja puhuttu pitkään. Varkaus on joroislaisille vahvaa työssäkäyntialuetta, sillä ajomatka autolla on alle kaksikymmentä kilometriä.

Asiointia ja yhteistyötä tapahtuu Pohjois-Savon suuntaan myös muilla tasoilla. Erikoissairaanhoidon palveluja joroislaisille tuottaa Varkauden sairaala ja vaativan erikoissairaanhoidon Kuopion yliopistollinen sairaala. Myös matkailumarkkinoinnissa Joroinen on tehnyt yhteistyötä pohjoisten naapuriensa Varkauden ja Leppävirran kanssa.

Vuoden alussa maakuntaa vaihtavat oman toiveensa mukaisesti myös Heinävesi, Iitti, Isokyrö ja Kuhmoinen. Vaihdoksista päätettiin jo vuonna 2016, ja alunperin niiden piti tapahtua osana Sipilän hallituksen sote- ja maakuntauudistusta.