Väylävirasto on kaikessa hiljaisuudessa irtisanonut neljän omistamansa kanavamuseon ylläpitosopimukset ja on etsimässä museokiinteistöille uusia omistajia. Uhattuina ovat Varkauden Taipaleen, Kontiolahden Jakokosken, Heinäveden Varistaipaleen ja Virtain Herraskosken kanavamuseoiden jatko.

Näillä näkymin ainoastaan Lappeenrannassa sijaitseva Saimaan kanavamuseo on jatkamassa toimintaansa Väyläviraston suorassa omistuksessa.

Kanavamuseoiden ylläpitovastuu siirtyi valtakunnalliselle tieliikenteen erikoismuseolle Mobilialle kaksi vuotta sitten kilpailutuksen kautta. Sopimuksen piti olla voimassa viisi vuotta. Viiden museon ylläpito maksaa valtiolle noin 250 000 euroa vuodessa.

Pohjois-Savon maakuntahallitus muistuttaa tänään antamassaan kannanotossaan kanavamuseoiden edustavan omaleimaista suomalaista kulttuuriperintöä.

– Korostamme myös ympäristöpoliittisesti edistettävän eurooppalaisen liikennepolitiikan merkitystä, sanoo maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki.

Maakuntahallituksen mukaan Väyläviraston ja liikenne- ja viestintäministeriön on kannettava vastuunsa Taipaleen kanavamuseon toiminnasta yhdessä alueen toimijoiden kanssa osana Saimaan kanavan kehittämistä.

Kuva: Google Earth


Lisätietoja antaa:
Kari Rajamäki, maakuntavaltuuston puheenjohtaja
p. 050 5113135