Amec Foster Wheeler, Stora Enso, Andritz, Aikawa Fiber Technologies.

Varkaudessa toimii useita monikansallisia yrityksiä, joilla on yksi yhteinen tekijä. Ne ovat omistajiensa teknologisia ja operatiivisia keskuksia.

”Emme ole etäisiä yksiköitä maailman reunalla, vaan meidän varassamme globaalit yhtiöt pitävät yllä johtavaa markkina-asemaansa monella liiketoimintasektorilla", sanoo Amec Foster Wheelerin teknologiajohtaja Timo Jäntti (kuvassa).

Lontoossa pääkonttoriaan pitävä Amec Foster Wheeler on maailman johtava voimalaitosten kiertopetikattiloiden toimittaja. Se on myynyt yli 400 kiertopetikattilaa eri puolille maailmaa. Vaikka yhtiöllä on 40 000 työntekijää yli 50 maassa, Varkaudella on yhtiön sisällä erityinen asema. Maailman vapaasti kilpaillusta kiertoleijukattilamarkkinasta 60–70% perustuu varkautelaiseen huippuosaamiseen.

”Tämä saattaa kuulostaa markkinointipuheelta, mutta niin se vaan on! Amec Foster Wheelerin globaalia voimantuotannon liiketoimintaa johdetaan suomalaisvoimin ja teknologian osalta nimenomaan Varkaudesta käsin”, hän sanoo.

"Tälläkin hetkellä Varkaudesta hoidetaan satojen miljoonien edestä laitosprojekteja niin sellutehtaisiin kuin voimalaitoksiin eri puolille maailmaa mukaanlukien valtava 2200 megawatin kattilalaitosprojekti Etelä-Koreaan. Se on megawateissa mitattuna Suomen teollisen historian suurin yksittäinen energiateknologian vientiprojekti. Laitos on teholtaan 1,5 kertaa meneillään olevan Olkiluoto 3:n kokoinen."

Hänen mukaansa panostaminen huomisen teknologioihin on varkautelaiselle teollisuudelle elinehto. Kaupungista on lähtenyt maailmalle teknologiset ratkaisut niin toisen sukupolven puupohjaisen biodieselin valmistukseen kuin tulevaisuuden päästöttömiin voimalaitoksiin.

Jäntti näkee, että teknologisen ja teollisen etumatkan säilyttäminen vaatii osaamisen suunnitelmallista ja määrätietoista kehittämistä.

”Osaaminen on tänä päivänä enemmän kuin substanssiosaamista. Se on reagointikykyä, moniosaajuutta, bisnesymmärrystä ja luovuutta, kansainvälisyyttä ja kulttuurien tuntemusta, sopeutumista, avarakatseisuutta, määrätietoisuutta ja mitä suurimmassa määrin innovatiivisuutta.”

JARI SIHVONEN