Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki otti valtuuston kokouksen avauksessaan kantaa hallituksen viime viikolla esittelemiin sote-uudistuksen linjauksiin.

Lausuntokierroksella Etelä- ja Pohjois-Savon kuntia pyydetään lausumaan kahdesta vaihtoehdosta, jotka toimivat sekä sote-maakuntien että maakunnan liittojen ja valtion aluehallinnon aluejakojen pohjana.

– Kuntien vahvan tahdon tulee olla maakuntaratkaisujen perusta. Sote-ratkaisu on nähtävä päivän poliittisten reviirien sijaan mahdollisuutena rakentaa entistä vahvempi ja yhteinen vaikuttava ääni Savolle, hän totesi.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava tulevat sijoittumaan joko Pohjois-Savon maakuntaan tai nykyisen maakuntajaon mukaisesti Etelä-Savon maakuntaan.

Rajamäen mukaan Savonlinnan seudun erikoislääkäripalvelujen ja hoidon porrastuksen turvaaminen muistuttaa Pohjois-Savon lähestymistapaa, jossa KYS-kumppanuudella tuetaan taloudellisen ja inhimillisen peruserikoissairaanhoidon toteutuminen Varkaudessa ja Iisalmessa. Se vaikuttaa myös seudullisen elinvoiman ja työmarkkinoiden kilpailukykyyn.

– Itä-Savon mukaantulo vahvistaa KYSin erva-aluetta ja tukee yliopistollisen sairaalan ja lääkärikoulutuksen tulevaisuutta. Hallituksen esityksen lähtökohta on luoda toiminnallisesti perusteltu sote-toteutus, mutta samalla se korjaa toiminnallisesti vanhentunutta maakuntajakoa.

Rajamäki näkee ratkaisun vievän kohti yhtenäisempää Itä-Suomea.

– Kun vetovoimamme keskeisessä askeleessa tarjotaan poikkeuksellisesti tukea, ei savolaisten pidä itseään kampittaa.

Lakiluonnokset lähtevät lausuntokierrokselle vielä kesäkuun aikana. Lausunnot on annettava 25. syyskuuta mennessä.

Maakuntavaltuuston kokous järjestettiin poikkeuksellisesti sähköisenä kokouksena. Se lähetettiin suorana Pohjois-Savon liiton YouTube-kanavalla


Lisätietoja:
Kari Rajamäki, maakuntavaltuuston puheenjohtaja
p. 050 511 3135