Pohjois-Savon maakuntahallitus hyväksyi tänään Euroopan kulttuuripääkaupunki -hankkeen keskinäistä yhteistyötä varten laaditun sopimuksen. Sen mukaan maakuntien keskuskaupungit perustavat osakeyhtiön, jos Itä-Suomen tukema Savonlinna valitaan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026. Yhtiö puretaan seuraavan vuoden lopussa.

Osakeyhtiö vastaisi Saimaa-ilmiöksi nimetyn ohjelmakokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta vuodesta 2022 alkaen.

Yhtiön osakkaiksi tulevat Savonlinnan, Mikkelin, Kuopion, Joensuun ja Lappeenrannan kaupungit tasasuuruisin omistusosuuksin. Yhtiön omistajiksi pääsevät myös maakuntien liitot sekä muut Itä-Suomen kunnat ja kaupungit.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen perusbudjetti julkiselle rahoitukselle on 17 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusta on 12 miljoonaa euroa. Savonlinnan omarahoitusosuus on kaksi miljoonaa euroa. Maakuntien keskuskaupungit ovat mukana kukin puolen miljoonan euron osuuksillaan.

Maakuntien liittojen yhteinen rahoituspotti on miljoona euroa. Pohjois-Savon maakuntahallitus on jo aiemmin hyväksynyt Pohjois-Savon osuudeksi 360 000 euroa.

Kansainvälisen valitsijaraadin ensimmäinen valintakokous järjestetään 23.–24. kesäkuuta Helsingissä. Hakijakaupungit Oulu, Savonlinna ja Tampere esittelevät raadille viime kuussa jättämiään hakukirjojaan. Toiselle kierrokselle valittavat hakijat julkistetaan 24. kesäkuuta.

Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 selviää lopullisesti ensi keväänä.