PeeÄssän talousjohtaja Tiina-Liisa Liukkonen (oik.), Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen, MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen, Lähitapiola Savon toimitusjohtaja Pekka Kirvesmies ja maakuntajohtaja Jussi Huttunen pääsivät pärekattotalkoisiin.

Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 suomalaista maaseutua ja elämänmuotoa edustanut Riuttalan talonpoikaismuseo Kuopiossa herää uuteen eloon Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Jussi Huttunen on kerännyt kevään aikana yhdessä Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön kanssa avustuksia rakennusten kunnostamiseen. Avustajatahot ovat MTK:n Säätiö, Pohjois-Savon Maataloustuottajain Säätiö, LähiTapiola Savo, Osuuskauppa PeeÄssä, Savon Voima Oyj sekä Kuopion kaupunki, joka lahjoittaa saha- ja pärepuut.

Avustusten yhteissumma on jo yli 80 000 euroa.

– Tavoitteenamme on saada kerättyä avustuksia 100 000 euroa. Sekään ei ole kaukana, sanoo Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen.

Karkkosen mukaan Riuttalan talonpoikaismuseo on tarkoitus saada hyvään käyttö- ja näyttelykuntoon Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuoden tapahtumiin vuonna 2017.

Pohjois-Savon liitto on yksi Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön perustajajäsenistä.

Aitoa talonpoikaiskulttuuria 1800-luvulta

Museo sijaitsee noin 40 kilometriä Kuopiosta länteen Riuttalan kylässä. Kuopion kaupunki on avustanut säätiötä vuosittain 30 000 eurolla. Raha on riittänyt museon kesäaikaiseen toimintaan, mutta ei rakennusten kunnossapitoon.

Museo jouduttiin pitämään suljettuna vuonna 2014. Vaikea tilanne kärjistyi viime vuonna, kun Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiö ja Pohjois-Savon ely-keskus ehdottivat Riuttalaa Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi.

Talonpoikaismuseolla on yli 20 alkuperäistä rakennusta ja 1400 alkuperäistä luetteloitua esinettä. Tilan vanhimmat rakennukset ovat 1800-luvun puolivälistä. Uusin on vuonna 2005 valmistunut Katrin Kammarj.

– Tänä vuonna kunnostetaan konevajan pärekatto ja pyykkikota, oikaistaan pytingin kuisti ja tervataan pajan ja tuulimyllyn katot, Veijo Karkkonen kertoo.

Ensi vuoden korjaussuunnitelmassa ovat navetan, maakellarin, ruumisaitan ja navettakujan pärekatot.

Lisätietoja

Veijo Karkkonen
Riuttalan talonpoikaiskulttuurin suojelusäätiön hallituksen puheenjohtaja
p. 0400 674 188

Maakuntajohtaja Jussi Huttunen
Pohjois-Savon liitto
p. 044 7142 642