Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntahallitusten puheenjohtajat ja maakuntajohtajat kokoontuivat 22. marraskuuta ensimmäiseen kokoukseensa käydäkseen keskustelua maakuntien tulevaisuuden roolista.

R5-maakuntien (Region5) johtajat näkevät, että maakunnilla on vahvan historiallisen perustan lisäksi yhä merkittävämpi asema tulevaisuudessa maakunta- ja sote- uudistuksen myötä. Maakunnat eivät kuitenkaan voi, eivätkä halua, toimia yksin. Maakuntien johtajat korostavat, että maakuntien perustamisen valmistelun ohella on elintärkeää samalla rakentaa toimiva yhteistyö kuntien kanssa.

Maakunnat haluavat yhdessä tuoda oman panoksensa koko maan kehittämiseen ja tulevaisuuden rakentamiseen. Ne tiedostavat erityisvastuunsa maakunta- ja sote-uudistuksen mukaisina viitenä yhteistyöalueena, joilla sijaitsevat yliopistolliset keskussairaalat. Alueilla on myös koko maan mittakaavassa merkittävää korkeakoulutusta ja innovaatiotoimintaa.

Menestyksekästä tulevaisuuden Suomea voi rakentaa kuitenkin vain yhteistyöllä kasvavien kaupunkiseutujen kanssa. Tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien osapuolten on tuettava toisiaan.

Lisätietoja antavat:

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen, Pohjois-Savo
p. 09 4323086, seppo.kaariainen (at) eduskunta.fi

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä, Uusimaa

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen, Uusimaa

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto, Pirkanmaa

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto, Pohjois-Pohjanmaa

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva, Varsinais-Suomi