Sisäministeriön tämän päiväisen tiedotteen mukaan Helsingin pelastuskoulu saa nykyisen sisäministerin Maria Ohisalon päätöksellä jatkoa, ja viimeiset sisään otettavat opiskelijat aloittavat syksyllä 2021.

Ei siitä ole aikaa kuin vajaa vuosi, kun edellinen sisäministeri Kai Mykkänen perui Helsingin Pelastuskoulun toimiluvan, ja pelastustoimen ammatillinen koulutus päätettiin keskittää kokonaan Kuopiossa sijaitsevan Pelastusopiston vastuulle. Tämä katsottiin yhteiskunnan kokonaisedun kannalta toiminnallisesti ja taloudellisesti perustelluksi ratkaisuksi, mitä se onkin, sillä jo tällä hetkellä suurin osa Suomen pelastusalan ammattilaisista koulutetaan pelastusopistossa Kuopiossa (n. 120 pelastajatutkintoa ja 30 alipäällystötutkintoa vuodessa).

Samaisessa päätöksessä todettiin, että Helsingin kaupungin pelastuskoulussa tutkintoa suorittavat voivat viedä opintonsa päätökseen, kuitenkin viimeistään vuoden 2021 aikana. Uuden päätöksen mukaan järjestämislupa päättyykin 2023.

Nyt on syytä pitäytyä tehdyssä päätöksessä ja viedä se kunnialla loppuun eli käynnistää Helsingin Pelastuskoulun toimintojen siirto Kuopioon sekä varata Pelastusopistolle riittävät taloudelliset ja toiminnalliset resurssit kehittää opistoa pelastusalan kansainvälisen tason osaamiskeskuksena, kuten valtionvarainministeriön budjettiesityksessä vuodelle 2019 taannoin todettiin.

Lisäksi on muistettava, että Kriisinhallintakeskuksen siirto Pelastusopistolta pääkaupunkiseudulle oli täysin perustelematon. Kompensaatiolupaukset annettiin tyhjällä lompakolla.

Poukkoilu – paitsi että se vie uskottavuutta päätöksenteolta – estää Pelastusopiston pitkäjänteisen kehittämisen kansainvälisenä osaamiskeskuksena.

POHJOIS-SAVON LIITTO

Kari Rajamäki
maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Seppo Kääriäinen
maakuntahallituksen puheenjohtaja

Marko Korhonen
maakuntajohtaja

KUOPION KAUPUNKI

Antti Kivelä
kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Jarmo Pirhonen
kaupunginjohtaja