Kuopiossa on tehty parin vuoden ajan pohjatyötä alueelle kohdistuvien investointien edistämiseksi. Lokakuun alussa käynnistyvässä EU-hankkeessa toiminta laajenee Ylä-Savon, Varkauden, Leppävirran, Siilinjärven ja Joroisten alueille. Alueellisen yhteistyön avulla keskeiset yritykset ja toimijat pääsevät mukaan niin sanottuun invest in -työhön.

Pohjois-Savoon halutaan lisää myös kansainvälisiä yrityksiä ja investointeja. Verkostoja kansainvälisiin sijoittajiin ja yhteistyökumppaneihin laajennetaan muun muassa erilaisten tapahtumien ja yhteisten kansainvälistymismatkojen kautta.

– Koko maakunnan kärkiosaamiset ja liiketoimintaekosysteemit tuodaan osaksi yhteistä tarjoamaa, mikä lisää Pohjois-Savon kansainvälistä näkyvyyttä yhtenäisenä ja houkuttelevana sijoitus- ja sijoittumiskohteena. Konkreettisena case-esimerkkinä pilotoidaan datakeskusinvestointien houkuttelua Varkauden ja Joroisten alueelle Saimaa Data Park -kokonaisuuteen, kertoo projektikoordinaattori Eeva Lehtomäki.

Lisäksi Pohjois-Savoon kehitetään palvelumalli, joka tarjoaa alueelle sijoittuville yrityksille vaivattoman pääsyn niin tarvittavien palveluiden ääreen kuin keskeisiin verkostoihin.

Invest and Expand in Pohjois-Savo -hankkeen päätoteuttajana toimii Kuopion kaupunki ja osatoteuttajana Navitas Kehitys. Kuntarahoittajina toimivat Kuopion kaupunki, Varkauden kaupunki, Ylä-Savon ammattiopisto sekä Siilinjärven, Leppävirran ja Joroisten kunnat. Hanke kestää maaliskuuhun 2023.

Maakunnan yhteistyöryhmä päätti tänään puoltaa hankkeelle 570 000 euron rahoituksen myöntämistä Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Yrityksille yhä tarjolla rahoitusta elvytystoimiin

ELY-keskusten korona-avustusten haku päättyi kesäkuussa ja lähes kaikki hakemukset on saatu käsiteltyä. ELY-keskuksella on käytettävissä EU-rahoitusta yritysten kehittämistoimenpiteisiin vielä kohtuullisesti.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen rohkaisee yrityksiä kehittämään valmiuksiaan kasvuun ja elpymiseen. Hän kannustaa maakunnan yrityksiä hakemaan yrityksille suunnattua kehittämisrahoitusta.

– Rahoitusta voi hakea esimerkiksi kasvuinvestointeihin, uuden teknologian käyttöönottoon, tuottavuuden parantamiseen, kansainvälistymiseen, digitalisaation edistämiseen, tuotteiden, palvelujen ja tuotantomenetelmien kehittämiseen, liiketoimintojen uudelleen suuntaamiseen sekä liiketoimintaosaamisen kasvattamiseen, Patrikainen luettelee.


Lisätietoja antavat:
Eeva Lehtomäki, projektikoordinaattori, Kuopion kaupunki
p. 044 718 2035, eeva.lehtomaki (at) kuopio.fi

Ylijohtaja Pasi Patrikainen
p. 0295 026 699, pasi.patrikainen (at) ely-keskus.fi

Johtava yritysasiantuntija Eija Pihlaja
p. 0295 026 610, eija.pihlaja (at) ely-keskus.fi

Seppo Kääriäinen, maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja
p. 050 511 3086