Abel Schumann (vas.) ja Enrique Garcilazo OECD:stä vierailivat Pohjois-Savon liiton järjestämässä työpajassa kyselemässä maakunnan haasteista ja mahdollisuuksista.

Pohjois-Savo on valittu yhdeksi tutkimusalueeksi OECD:n tutkimukseen, jossa tuotetaan tietoa alueiden merkityksestä EU:n talouteen ja kilpailukykyyn. Suomesta mukana on seitsemän maakuntaa.Ensimmäiset tulokset valmistuvat vuoden 2016 lopulla. Niistä odotetaan saatavan hyödyllistä tietoa erityisesti seuraavan EU-ohjelmakauden valmisteluun ja neuvotteluihin. Tukien jakokriteereihin on odotettavissa muutoksia, jotka mahdollisesti tulevat pienentämään nykyisin käytössä olevien BKT-mittareiden painoarvoa tukien jakamisessa.OECD:n tutkimukseen osallistuu alueita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Alueet kamppailevat samojen haasteiden kanssa. Yhteisiä ominaispiirteitä ovat mm. yksityisten investointien vähyys, väestön ikääntyminen, pitkät välimatkat ja arktiset olosuhteet.Kolmen eri maan ja 14:n alueen yhteistutkimus on laajuudessaan OECD:llekin uusi kokemus. Se on jo herättänyt kiinnostusta muun muassa Kanadassa ja Australiassa.Pohjois-Savon maakuntahallitus myönsi maanantaisessa kokouksessaan 121 420 euroa kehittämisrahaston tukea Pohjois-Savon liiton aluetutkimus- ja aluetalouden seurantahankkeeseen.
Kaupan maakuntakaava valtuustoonMaakuntahallitus päätti esittää maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi Pohjois-Savon kaupan maakuntakaavan, joka ulottuu vuoteen 2030.Koko maakunnan kattavassa kaavassa määritellään sijainnit ja mitoitukset seudullisesti merkittäville vähittäiskaupan suuryksiköille.Kaavassa osoitetaan myös Tervalamminvuoren tuulivoima-alue Rautalammin ja Suonenjoen rajalla, Etelä-Konneveden kansallispuisto sekä tehdään täydennyksiä työpaikka-alueisiin.