Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Suhonen (vas.), ministeri Timo Harakka, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki ja maakuntajohtaja Marko Korhonen tutustuivat rakenteilla olevaan Joutenlahden vetovoimakeskukseen Varkaudessa.

Varkaudessa ja Joroisissa tänään vierailleen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan Savon ja Karjalan ratojen perusparannukset ja uuden rataosuuden rakentaminen Porvoon kautta Kouvolaan eivät ole keskenään vaihtoehtoisia ratkaisuja.

– Ensitöikseni tähän tehtävään tultuani olen luvannut sen, että kaikissa oloissa Savon ja Karjalan ratojen yhteydet nopeutuvat riippumatta itäradan suunnittelutyöstä. Merkittäviäkin nopeutustuloksia on saatavilla, jos me haluamme pitää kiinni ilmastotavoitteista ja koko Suomen saavutettavuudesta, hän totesi.

Harakka kuunteli tyytyväisenä Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen tuoreita tietoja itäradan suunnitteluyhtiön tilanteesta.

– Alueiden ja kaupunkien tahtotila on vahva. Kuntien päätöksenteko rahoituksesta on etenemässä suotuisasti. Tällä haluamme osoittaa ministeriölle, että Itä-Suomi on vakavissaan ja tosissaan, Korhonen vakuutti.

Itäradan suunnittelukustannuksiksi on arvioitu 70 miljoonaa. Valtion osuus suunnitteluyhtiön kuluista tulee olemaan 51 prosenttia ja loput 49 prosenttia, 34,4 miljoonaa euroa, jäävät kuntien vastuulle.

Harakan mielestä Itärata on hyvä esimerkki uuden ajan yhteistyöstä.

– Lyhyessä ajassa on tullut toimintatavaksi, että kunnat, maakunnat ja valtio eivät ole vastakkain, vaan meillä on jo monta hienoa esimerkkiä uusista yhteistyöhankkeista. Nyt on kokonaan uusi aika tavassa, jolla etsitään ja löydetään yhteisiä hyötyjä. Näin se 20- ja 30-luvulla pitää ollakin. Karvalakkilähetystöjen aika on ohi, hän painotti.

Itäradan ohella hän nosti toisena hyvänä esimerkkinä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimukset. MAL-sopimuksissa kaupunkiseudut lähtevät yhdessä valtion kanssa ratkaisemaan ongelmia. Uusimpia MAL-kaupunkeja ovat Kuopio, Jyväskylä ja Lahti.

Pohjois-Savon liiton vieraana ollut Harakka tutustui lyhyellä vierailullaan Joutenlahden vetovoimakeskukseen Varkaudessa ja Varkauden lentokentän nykytilanteeseen Joroisissa.