Pohjois-Savon maakuntavaltuusto hyväksyi maanantaina maakuntakaavan 2040 tarkistamisen 1. vaiheen maakuntahallituksen päätöksen mukaisesti.

Valtuusto joutui kuitenkin äänestämään kaavaehdotuksen hyväksymisestä. Heikki Jääskeläinen (vihr.) esitti asiasta eriävän mielipiteen vaatimalla Siilinjärvellä sijaitsevan Yaran kaivosalueen poistamista ehdotuksesta. Henri Uljosen (ps.) kannattama esitys hävisi äänin 35–10. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Maakuntahallitus hyväksyi yksimielisesti Pohjois-Savon liiton talousarvion vuodelle 2019, taloussuunnitelman vuosille 2019–2021 ja henkilöstösuunnitelman 2019–2020.

Kokouksen aluksi maakuntavaltuusto muisti hiljattain 70 vuotta täyttänyttä puheenjohtajaansa Kari Rajamäkeä.

– Tässä työssä ei ole ollut päällimmäisenä puolue A, puolue B tai puolue C, vaan kyse on kutsusta tehdä työtä rakkaan maakunnan eteen. Valitettavasti tällä hetkellä maan kehittämisessä on etenkin liikenne- ja koulutusasioissa painopiste sokeasti vinoutumassa Etelä- ja Länsi-Suomeen, Rajamäki totesi kiitossanoissaan.

Hänen mukaansa kansallisessa päätöksenteossa on monien seutukaupunkeja heikentäneiden ratkaisujen jälkeen herätty keskustelemaan Suomen kehitykselle tärkeiden vientieuroja tuottavien seutujen tukemisesta.

– On pikaisesti saatava aikaan käänne osaavan työvoiman turvaamiseen ja kansainvälisen teollisuuden liikenneyhteyksien sekä maakunnan sisäisen liikkuvuuden parantamiseen, hän sanoi.

Kokouksen pöytäkirja »

Maakuntajohtaja Marko Korhonen (vas.) ja valtuuston toinen puheenjohtaja Antti Kivelä ojensivat syntymäpäiväkukat maakuntavaltuuston pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Kari Rajamäelle (oik.).