Satavuotiaan Suomen juhlapäivänä 6. joulukuuta 2017 muistetaan heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Perinteen mukaisesti sankarihaudoille lasketaan seppeleitä ja kynttilöitä. Tänä itsenäisyyspäivänä järjestetään myös erityisiä kunniavartiohetkiä, joissa kunkin haudan kohdalla seisoo vartiossa vainajan kanssa saman ikäinen henkilö. Tampereelta alkunsa saanut ele on laajenemassa eri paikkakunnille.

Suomessa on kymmeniä tuhansia sankarihautoja, joissa lepää valtaosa vuosien 1939–1945 sodissa menehtyneistä lähes 95 000 miehestä ja naisesta. Tulevana itsenäisyyspäivänä useilla paikkakunnilla järjestetään erityisiä kunniavartioita, joilla muistetaan maamme itsenäisyyden turvanneita.

– Tämä on koskettava tapa muistaa sotiemme sankarivainajia ja koko sukupolvea. Kunniavartiot tuovat konkreettisella tavalla esiin rintamalla menehtyneiden suuren määrän ja heidän nuoren ikänsä, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sanoo.

Kunniavartioiden järjestäminen on syntynyt tamperelaisen Kalervo Sipin aloitteesta. Sipin ja paikallisen Suomalaisen Klubin tavoitteena on saada Tampereen Kalevankankaan hautausmaan jokaiselle 749 sankarihaudalle vartioon saman ikäinen henkilö, kuin haudassa lepäävä on ollut kuollessaan.

– Ajatus oli mielessäni monta vuotta. Nyt Suomen juhlavuonna oli oikea hetki tehdä siitä totta ja liityimme mukaan Suomi 100 -ohjelmaan. Tavoite on haastava, mutta innostus kova. Olemme saaneet mukaan seurakuntia, partiolaisia, oppilaitoksia ja puolustusvoimat, ja uskomme, että hieno yhteinen hetki onnistuu, Kalervo Sipi kertoo.

Kunniavartioita valmistellaan Tampereen ohella muun muassa Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Salossa sekä Kälviällä, missä paikallisten nuorten ansiosta lähes täysimääräinen vartio on jo saatu koottua. Myös Kuopiossa vapaaehtoisten haku on parhaillaan käynnissä.

– Hautausmaalla lepää yhteensä 605 sankarivainajaa. Tavoitteena on siis saada 605 ihmistä mukaan, Pohjois-Savon Suomi 100 -aluekoordinaattori Jari Sihvonen sanoo.

Kunniavartio toteutetaan osana perinteistä seppeleenlaskutilaisuutta, joka pidetään kello 9 alkaen. Tilaisuus kuuluu valtakunnalliseen itsenäisyyspäivän paraatiin. Sen järjestelyistä vastaa Karjalan lennosto.

Lue lisää ja ilmoittaudu täällä »