Puijo-laiva matkalla Savonlinnasta Kuopioon heinäkuussa 2020.

Pohjois-Savon liitto lähtee mukaan yhteishankkeeseen, jossa aletaan kehittää korkealaatuista risteilytuotetta Helsingistä Saimaan kanavan kautta Kuopioon.

Alustavien suunnitelmien mukaan risteilyalus tekisi viikon mittaisia risteilyjä Helsingistä, Kotkan, Viipurin, Lappeenrannan ja Savonlinnan kautta sekä Kuopioon että Joensuuhun. Laiva palaisi takaisin pääkaupunkiin uusien risteilyvieraiden kanssa.

Uusi risteilykonsepti lisäisi matkailijamääriä reitistön käyntisatamissa ja tarjoaisi mahdollisuuksia uuteen yrittäjyyteen kotimaan vesimatkailussa.

Marraskuussa alkava hanke tulee tekemään tuotekehitysyhteistyötä matkailu- ja kulttuurihankkeiden kanssa. Itä-Suomessa on parhaillaan käynnissä mm. Saimaa-ilmiö -kulttuuripääkaupunkihanke, Saimaan vesiliikenteen kehittämishanke naviSaimaa ja maakuntien omia Lakeland-hankkeita.

Pohjois-Savon liiton osuus rahoituksesta on 30 000 euroa, mikä on kymmenen prosenttia kaksivuotisen hankkeen kokonaisrahoituksesta.

Saimaan ja Vuoksen matkailu on muutoinkin myötätuulessa. Viime viikolla hallituksen budjettiriihessä päätettiin 90 miljoonan euron myöntämisestä Saimaan kanavan sulkuremonttiin. Sulkujen pidentäminen ajoittuu vuosille 2022–2024.

Maakuntahallitus 21.9.2020: Uusi risteilytuote Saimaalle ja Saaristomerelle -hankemuistio »