Pohjois-Savon asema biolääketieteellisen kuvantamisen osaamiskeskittymänä vankistuu entisestään, kun Kuopiossa käynnistyy PET-MRI -yhdistelmäkuvantaminen ensimmäisten joukossa Suomessa.

Kuopiossa sijaitsee tätä nykyä kokeellisen magneettikuvantamisen (MRI) kansallinen keskus ja yksi maamme kolmesta PET-kuvantamisen merkkiaineiden valmistuslaitteistosta.

Professori Olli Gröhn Itä-Suomen yliopistosta kuvailee yhdistelmää valtakunnallisesti ainutlaatuiseksi. Hänen mukaansa eri kuvantamismuotoja yhdistävä teknologia on yksi nopeimmin kehittyvistä biolääketieteellisen kuvantamisen osa-alueista.

– Nykyaikainen kuvantaminen mahdollistaa kudosten rakenteen, aineenvaihdunnan ja toiminnan kuvaamisen ihmisessä ja eläimissä vahingoittamatta kohdetta, Gröhn kertoo.

Uusi PET-magneettilaitteisto sijoitetaan osaksi A.I.Virtanen -instituutin kuvantamisyksikköä ja Kuopion yliopistollisen sairaalaa, jolloin se on myös yritysten, oppilaitosten ja muiden julkisten toimijoiden käytössä.

Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä puoltaa lähes kahden miljoonan euron arvoisen laitteiston hankintaan Euroopan aluekehitysrahaston tukea noin 1,3 miljoonaa euroa.

Maakunnan yhteistyöryhmän kokous 21.10.2019 »


Lisätietoja antaa:
Professori Olli Gröhn, Itä-Suomen yliopisto
p. 050 3590963, olli.grohn (at) uef.fi