Pohjois-Savon liitto isännöi perjantaina yhdessä Pohjois-Savon Liikunnan kanssa maakunnan omaa Urheilugaalaa. Kolmatta kertaa järjestettävässä gaalassa palkittiin vuonna 2015 menestyneitä urheilijoita, urheiluseuroja, taustavoimia sekä liikunnan ja urheilun parissa elämäntyönsä tehneitä henkilöitä.

Maakunnan omien palkitsemisten lisäksi tilaisuudessa luovutettiin Suomen Urheilugaalan Uno-pokaali Kuopiossa asuvalle Jukka Viitasaarelle. Pari viikkoa sitten Helsingissä pidetyn Suomen Urheilugaalan erikoispalkintoluokassa Kehon ja mielen mestarit palkinto ojennettiin väärälle henkilölle.

Pohjois-Savon kuntien Vuoden liikuttajina palkittiin seuraavat henkilöt ja taustavoimat:

Iisalmi

Iisalmen Latu ry
Yhdistys on perustettu olympiavuonnamme 1952 ja se on vaikuttanut suuresti iisalmelaisten ulkoilumahdollisuuksien ja liikuntapaikkojen kehittämiseen. Vuonna 2015 Iisalmen Latu on edistänyt voimakkaasti varsinkin lasten ja nuorten liikuntaa. Yhdistys järjestää vuosittain noin 50 tapahtumaa, joihin osallistuu 3 000-4000 kävijää.

Juankoski

Juankosken Pyrkivä ry
Seuran pitkäaikainen toiminta on edistänyt kuntalaisten liikuntaa ja tehnyt kuntaa tunnetuksi. Pyrkivän vetämä tekonurmihanke Juankoskelle on ollut merkittävä teko liikunnan olosuhteiden luomiseen.

Kaavi

Riitta Iivanainen
Hän on vienyt eteenpäin liikuntapaikkahankkeita sekä edistänyt monin eri tavoin liikunnan asioita sillä asenteella, että kunnassa ollaan töissä kuntalaisia varten. Vapaaehtoistyötä Kaavin Kaiun eri jaostoissa v. 1980 lähtien ja judoseura Koshadon perustajajäsen.

Keitele

Satu Raatikainen
Esikoulun opettaja, joka tekee merkittävää työtä mm. luonnossa liikkumisen edistämiseksi. Satu vie Keiteleen eskari-ikäiset metsään ja tekee eskarista luontoeskarin. Lasten innostus tarttuu myös perheisiin ja lisää näin koko perheen liikkumista.

Kiuruvesi

Matti Saastamoinen
Opettaja, joka on työssään innostanut lapsia liikunnan pariin. Matti on myös innostava lasten ja nuorten valmentaja, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä yli 40 vuotta Kiuruveden Jänteen yleisurheilujaostossa.

Kuopio

Aino Manninen
Vertaisohjaaja Aino Manninen on ohjannut yli kymmenen vuotta kaikille avoimia liikuntaryhmiä. Hän on iloinen, reipas ja aktiivinen, joka tekee työtään täydellä sydämellä ja ohjaa mm. istumatanssia toimintakeskusten päiväryhmille.

Lapinlahti

Varpaisjärven Vire
Vire täytti 70 vuotta ja se on pienehkö yleisseura, jonka urheilijat ovat menestyneet jopa maailmanmestaruuskisoissa. Tällä hetkellä seurassa on 9 SM-mitalistia monesta eri ikäluokasta ja kolmesta lajista eli ammunnasta, yleisurheilusta ja voimanostosta.

Leppävirta

Pentti Kervinen
Pentti on esimerkki pyyteettömästä puurtajasta, joka toiminnallaan ja itsensä likoon laittaen on kehittänyt liikunta- ja urheilutoimintaa monissa eri rooleissa vuosikymmenten ajan. Näkyvin tehtävä on ollut pitkäaikainen Leppävirran virin puheenjohtajuus. Talkootyö ja esimerkin näyttäminen ovat Pentin arvomaailmassa korkealla.

Pielavesi

Pielaveden ja Keiteleen kansalaisopisto
Merkittävä eri-ikäisten ja -kuntoisten liikuttaja, tarjoaa pieneksi paikkakunnaksi harvinaisen monipuolisen kattauksen liikuntakursseja. Niitä on 29 kpl ja kurssilaisia yhteensä yli 600. Liikuttaa ihmisiä myös kolmella Pielaveden sivukylällä.

Rautalampi

Kerkonkosken Ketterä ry
Ketterä on v. 1934 perustettu voimistelu- ja urheiluseura, jossa on 155 jäsentä. Seura järjestää monipuolista toimintaa varsinkin omistamassaan seurojentalossa eli Seuralassa. Kerkonkosken Ketterä on merkittävällä tavalla edistänyt kaikenikäisten kuntalaisten liikunta-aktiivisuutta ja liikuntamahdollisuuksia.

Rautavaara

Rautavaaran Iskun saappaanheittäjänaiset
Tämä kilpailuissakin menestynyt ryhmä innostaa kuntalaisia liikkumaan ja aktivoi osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Jokakesäiset saappaanheiton pitäjänmestaruuskisat ja veteraanien hyväksi järjestetty hyväntekeväisyystapahtuma kuulu tämän porukan repertuaariin ja unohtaa ei sovi myöskään Kaamoksentappotalkoita eikä Ikäihmisten Olympialaisia.

Siilinjärvi

Vuorelan Veikkojen frisbeegolf
Tämä toiminta on lyhyessä ajassa noussut merkittävään alueelliseen asemaan. Kilpailutoiminnan lisäksi Veikot huolehtii myös kuntalaisten liikuttamisesta suunnittelemalla radan sopivaksi myös kuntoilijoille ja lisäksi seura antaa frisbeegolfin ohjausta eri yhteisöiden tapahtumissa.

Sonkajärvi

Tuula Valtonen
Tuula on ollut Kalliosuon Sisun lentopallon kantava voima jo pitkään. Hnen avullaan moni lapsi ja nuori on löytänyt harrastuksen, joka on säilynyt elämässä mukana aina aikuisikään saakka. Nuorten toiminnan lisäksi Tuula järjestää suosittuja puulaakiturnauksia, joihin kerääntyy kymmenittäin aikuispelaajia ympäri maakuntaa.

Suonenjoki

Suonenjoen Urheiluautoilijat ry
Tämä seura järjesti viime kesäkuussa jokamiesluokan yleisen sarjan SM-kilpailun. Tapahtumaan osallistui noin 250 kilpailijaa ja tuhansittain yleisöä ympäri maan. Kyseinen SM-kilpailu äänestettiin jokamiesluokan harrastajien keskuudessa kesän parhaiten järjestetyksi tapahtumaksi.

Tervo

Pirkko Väätäinen
Pirkkoa voisi luonnehtia tervolaisen lentopalloilun ”äidiksi”, sillä hän on ollut Tervon Urheilijoiden ja varsinkin lentopallojaoston kantavia voimia usean vuosikymmenen ajan. Hän on toiminut seurassa vuodesta 1993 lähtien eri rooleissa mm. puheenjohtajana, sihteerinä ja ennen kaikkea valmentajana.

Tuusniemi

Koillis-Savon Urheiluautoilijat ry
Seura järjestää paikkakunnan kokoon nähden suuria jokamiesluokan autokilpailuita omalla toimipaikallaan Turkkimäessä sekä katusprinttejä kirkonkylällä. Koillis-Savon Urheiluautoilijat kannustaa ja opettaa myös nuorisoa turvalliseen autourheiluun. Seuran järjestämien tapahtumien positiivinen näkyvyys ja taloudellinen merkitys Tuusniemen kunnalle on suuri.

Varkaus

Maire Kolari-Sorjonen
Tämä nainen on tehnyt yli neljäkymmenvuotisen työn Varkauden kaupungin liikuntapalveluissa, hankkien mm. erityisrahoitusta liikuntapalveluiden kehittämiseksi kotikaupungissaan. Ennen kaikkea hänen työnsä jälki näkyy erityisryhmien liikuntapalveluiden organisoinnissa.

Vesanto

REISKA-MM-turnaus
Reiska-jalkapallo MM-turnaus täyttää ensi kesänä 10-vuotta ja tästä hienosta kolmipäiväisestä tapahtumasta vastaa Vesannon Yrittäjät talkooporukoineen. Reiska-turnaus pelataan Reino- ja Aino-tossuilla sekä lasten kevyellä muovipallolla. Vesannon urheilukenttä täyttyy heinäkuun lopulla sadasta joukkueesta ja yli tuhannesta pelaajasta.

Vieremä

Vieremän Kylänraitti ry
Tämä yhdistys on kaikkien kyläläisten oma, jonka toiminnan päällimmäisinä tavoitteina ovat yhteisöllisyyden lisääminen, välittämisen ilmapiirin korostaminen ja turvallisen kylätaajaman kehittäminen. Vieremän kylänraitti ry liikuttaa ihmisiä monin eri tavoin ja järjestämällä mm. tapahtumia, joista voisi mainita esimerkkinä polkuautojen Vieremä GP-kisat.

Tanssiseura J&V:n 11-vuotias Saaga Bruun ja 12-vuotias Lassi Kokkonen hurmasivat gaalayleisön tanssiesityksellään. He voittivat viime vuonna omassa ikäluokassaan latinalaistanssien Suomen mestaruuden ja olivat vakiotanssien kakkosia.